“Getwijfeld, maar gekozen voor jaarlijkse traditie”

Ondanks corona willen de beide gezinnen er het beste van maken. We zien vlnr. Wendy De Witte, Luca Tyvaert, Louis Tyvaert, Lies Tyvaert, Febe Vandamme, Siebe Vandamme, Giovanni Vandamme en Nico Tyvaert. © (Foto Jan)
Redactie KW

De Pittemse hoogdag van Zotte Maandag was dit jaar door corona een light versie, waarbij de cafés en de kermis zowat de enige vorm van amusement waren. Op het terras van café De Castard troffen we broer en zus Nico en Lies Tyvaert aan, met hun gezinnen. Ondanks het feit dat Zotte Maandag niet de allure van de andere jaren had, wilden ze de traditie om samen naar de Markt af te zakken niet doorbreken.

“We hebben wel wat getwijfeld, maar hebben dan toch besloten om met de kinderen naar de kermis op de Markt te trekken”, vertelt Nico. “Het is wel jammer dat er geen jaarmarkt was, want dat had overdag wel wat meer volk op de been gebracht. Er is sowieso maar eenmaal per jaar jaarmarkt, en wanneer die dan ook nog wegvalt, is dat dubbel zo spijtig. Maar we zijn al lang blij dat we weer eens buiten kunnen, en dan is het terras van De Castard zeker welkom.”

Reisplannen

“Wij mogen wel niet klagen, want we zijn net thuis van een vakantie in Benitachell, aan de Spaanse Costa Blanca”, gaat zijn vrouw Wendy verder. “Let op, we hebben daar ook de nodige beperkingen door corona gemerkt. Wij verbleven met ons gezin in een vakantiewoning en zijn zo weinig mogelijk met anderen in contact gekomen. Maar als we dan toch eens naar de dijk gingen, viel het ons wel op dat veel horecazaken gewoon gesloten waren – maar dan niet tijdelijk, wel permanent. Ze hebben blijkbaar corona niet overleefd. Het viel overigens ook op dat in restaurants en winkels de coronaregels strenger werden toegepast en nageleefd dan we hier in België zien.”

We zijn net terug uit Spanje. Veel horecazaken daar hebben de coronaperiode blijkbaar niet overleefd

“Wij hebben het risico niet durven nemen”, zegt Nico’s zus Lies. “Ik werk zelf in de zorg en ik moet toegeven dat corona voor mij echt wel een grote impact heeft. Zo zijn we vorige week voor het eerst een terrasje gaan doen. In niet-coronatijden gaan we altijd naar het buitenland op reis, met de wagen of het vliegtuig, maar dit jaar hebben we besloten in België te blijven. We gaan met het gezin naar de kust en naar de Ardennen, zodat we het risico zoveel mogelijk kunnen beperken.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier