Getroffen wijnbouwer uit Boezinge wil ziekenhuizen helpen en zoekt distilleerder

Wijnbouwer Filip Decroix van wijngoed Zilver Cruys in Boezinge zit door de coronacrisis met grote overschotten wijn. Hij wil nu de alcohol eruit distilleren om in de ziekenhuizen als disinfectiematieraal te gebruiken.

Filip hier met een schuimwijn verrijkt met hoppebellen, enkele jaren terug een experimentele primeur. © RLa

Filip lanceert hierbij dan ook een oproep. “Ik ben dringend op zoek naar iemand die bereid is om wijnrestanten te distilleren, zodat de vrijgekomen alcohol nog kan gebruikt worden in ziekenhuizen in de strijd tegen het coronavirus. Ik beschik hier nog over een 3000 liter ‘Poppy’ wijn die ik gratis wegschenk. Ik kan die niet meer aan de man brengen, gezien ook en vooral de Engelse markt volledig is stilgevallen. Daarnaast zijn alleen noodzakelijke verplaatsingen nog toegelaten, waardoor thuisverkoop niet meer mogelijk is. De leveringen aan de horeca zijn al een tijdje stilgevallen. Na de crisis hoop ik zo snel mogelijk mijn klanten opnieuw te kunnen bevoorraden. De wil om mensen te helpen blijft aanwezig en is mijn enige drijfveer”, klinkt Filip overtuigd.

13.000 wijnstokken

Filip Decroix stampte, nabij Steenstraete, in 2008 een wijngoed uit de grond op bijna exact dezelfde locatie waar 100 jaar geleden zijn overgrootvader in de Eerste Wereldoorlog zwaargewond werd. Filip haalde al enkele mooie prijzen binnen. Het wijngoed is inmiddels aangegroeid tot een oppervlakte van 3,54 ha en telt nu om en bij 13.000 wijnstokken. (RLa)

Kandidaat-distilleerders kunnen contact opnemen via 0484 296 333 of info@zilvercruys.be, Wijngoed Zilver Cruys, Diksmuidseweg 530, 8904 Boezinge.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.