Gestrande reizigster uit Wenduine weer thuis uit Laos

Dominique Blaise (links) met haar twee vaste reisgenoten Dominique de Gerlache en Valerie De Goes. © gf
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Wenduinse reizigster die sinds de uitbraak van het coronavirus samen met twee vriendinnen vastzat in Laos, is sinds enkele dagen weer thuis. “Oost west, thuis best. Het zijn een paar bange en stressvolle weken geweest”, laat Dominique Blaise ons weten vanuit haar quarantaine.

De Wenduinse nam op 13 maart het vliegtuig naar Thailand met haar twee vaste reisgenoten. Een dag later kwam er plots een negatief reisadvies, maar toen was het voor de dames dus al te laat. Ook hun nieuwe terugvlucht vanuit Cambodja werd door de wereldwijde corona-uitbraak geschrapt en zo zaten de reizigsters plots vast aan de andere kant van de wereld. “Dat was best beangstigend. Er paradeerden militairen door de straten van Vientiane (de hoofdstad van Laos, red.) en wij werden daar als toerist door iedereen gemeden. In Laos waren er zogezegd nog maar tien gevallen van corona, maar er wordt nauwelijks getest”, zegt Dominique.

Hulp via Pol Van Den Driessche

Uiteindelijk werd het gezelschap door de Belgische ambassade op een Zwitsers vliegtuig gezet. De drie vriendinnen kregen daarvoor hulp uit onverwachte hoek. “Via een gemeenschappelijke vriend konden we de hulp inschakelen van Pol Van Den Driessche, die extra druk zette bij de ambassade. Daar waren we uiteraard heel blij mee aangezien er nergens nog tickets te vinden waren voor commerciële vluchten. Eerst was er sprake van een repatriëring met de Fransen die in ons hotel zaten, maar dat waren er blijkbaar nogal veel. Er zitten nu nog altijd Franse toeristen vast in Laos”, aldus Dominique.

Dit avontuur zal me zeker niet weerhouden om nog te reizen

Zondagmorgen werd ze om elf uur in de luchthaven verwacht. “Uiteindelijk waren er toch nog twee Belgen die niet meer mee konden met die vlucht. Wij waren wel bij de gelukkigen, al was het een heel gedoe. De ambassadeur stond ons in de luchthaven op te wachten om ons door de paspoortcontrole te loodsen, vervolgens moesten we vier uur aanschuiven en het vliegtuig had dan nog eens tweeënhalf uur vertraging voor vertrek. Na dertien uur vliegen stonden er in Zürich twee bussen voor ons klaar en na een rit van tien uur, stonden we maandagochtend om kwart voor negen in Brussel-Zuid. De treinrit naar Oostende voelde heel onwezenlijk: ik zat helemaal alleen in die trein”, vertelt Dominique, die bij haar aankomst in Oostende ook meteen werd gecontroleerd.

“Ik was doodop, maar zó blij weer thuis te zijn. Ik kon het bijna niet geloven”, glimlacht ze.

Veertien dagen in quarantaine

Dominique had zich haar reisavontuur wel wat anders voorgesteld. Toch denkt ze nu al aan terugkeren. “Ik heb veel stress gehad en hou er een dubbel gevoel aan over, maar dat zal me zeker niet weerhouden om nog te reizen. Als we vouchers krijgen ter compensatie van onze geannuleerde vluchten, zouden we graag in het najaar teruggaan om onze rondreis in Azië af te maken. Het Bolaven Plateau in Laos hebben we nu niet kunnen doen, en ook het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja stond nog op ons verlanglijstje.”

Dominique is shopmanager bij Pandora Store in Brugge. “Terug gaan werken zit er dus momenteel nog niet in, en ik moet ook eerst nog veertien dagen in quarantaine blijven. Ik heb een dochter van 26 die eerst zou meegaan op vakantie, maar uiteindelijk toch is thuisgebleven. Bij een volgende reis ga ik alleszins eerst de reisadviezen goed checken“, aldus Dominique.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier