Gestolen tractor van Gistelse boer in Oostendse wijk teruggevonden

Een dief ging er begin deze week met de tractor en ploeg van een Gistelse landbouwer vandoor. Het gevaarte werd uiteindelijk enkele kilometers verderop in een woonwijk in Oostende teruggevonden. Onbeschadigd. “De dader reed maximum 22 kilometer per uur. Veel ervaring had hij er dus niet mee”, zegt slachtoffer Marc Monstrey (61).

Marc Monstrey bij zijn teruggevonden tractor: “Gelukkig is er geen schade.” © TL

“Een joyride, een verdwaasde wandelaar of een bewuste diefstal? Ik vermoed het tweede, maar met zekerheid kan ik dat niet zeggen.” Landbouwer Marc Monstrey (61) begrijpt nog steeds niet goed wat hem maandagmorgen precies is overkomen. Een onbekende ging er met zijn tractor én ploeg – van ongeveer zeven meter lang – vandoor. Die stond op het veld langs de Vaartstraat in Gistel geparkeerd. En kon uiteindelijk enkele kilometers verderop in een woonwijk in Oostende teruggevonden worden. “Ik ben enorm blij dat hij niet weg is. Maar van dit verhaal begrijp ik helemaal niets”, zegt Marc.

De landbouwer is volop bezig met het ploegen van de velden voor zijn deur. Zondagavond hield hij op en parkeerde hij de tractor met ploeg op het veld. “Zo moest ik de baan niet meer oversteken en kwam er geen modder op de weg. Bovendien zou ik op die manier maandag gewoon verder kunnen doen”, zegt Marc. Maar dat laatste bleek helemaal niet het geval. Want toen hij maandagmorgen bij de brievenbus kwam, merkte hij op dat de tractor verdwenen was. “Ik dacht eerst dat mijn zoon hem toch het erf had opgereden. Maar ik zocht overal en vond ze uiteindelijk nergens.”

Tracking systeem

De politie kwam ter plaatse en startte een onderzoek. Omdat Marc een erkend mestvoerder is, is zijn tractor met een tracking systeem uitgerust. Eén telefoontje wees uit dat die in de Eksterstraat in de Vogelwijk in Stene – enkele kilometers verderop – stond. De politie ging kijken en trof de vrachtwagen en ploeg daar geparkeerd aan. “Deels op het gras. Maar met de ploeg over het fietspad en zelfs een deel over de rijbaan. Een buurtbewoner had rond 4 uur ’s nachts wel wat lawaai gehoord, maar had er verder geen aandacht aan besteed”, zegt Marc.

“Volgens de gps-gegevens blijkt dat de dader het niet gewoon was om met een tractor te rijden”

Hij mocht zijn tractor ophalen en was extreem opgelucht dat die teruggevonden werd. “Ik vreesde even dat hij opgeladen zou zijn om ver van hier te verkopen. Samen met die ploeg was die toch al snel 90.000 euro waard”, zegt Marc. “Maar dat was dus niet het geval. Er was bovendien helemaal geen schade aan. Er lag enkel een flesje energiedrank in.”

Gevaarlijk

De politie is op zoek naar de dader, maar voorlopig is die nog niet bekend. Ook voor Marc blijft het een raadsel. Al gaat hij er wel van uit dat het iemand is die niet gewoon is om met een tractor te rijden. “Volgens het gps-systeem reed hij aan een maximumsnelheid van 22 kilometer per uur in dezelfde versnelling. Het is niet zo evident om die versnellingen te hanteren, dus ik vermoed dat hij het gewoon niet kon. Hij bleef ook met de ploeg op de breedste stand rijden en dat was eigenlijk heel erg gevaarlijk.”

De diefstal deed Marc – echtgenoot van gemeenteraadslid Annie Cool (CD&V) – wel even verder nadenken. “Ik heb nu al mijn landbouwvoertuigen met een track & trace uitgerust. De tractor werd van het land gestolen, maar uiteindelijk kan dat hier op het erf net zo goed gebeuren. Volgens de fabrikant is het heel uitzonderlijk, maar ik wil liever geen risico nemen. Het moment dat ik dacht dat die effectief gestolen was, stond mijn hart toch even stil. Al waren er veel collega’s die al voorstelden om te komen helpen ook.” (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.