Geslaagde reddingsoefening op moeilijk bereikbaar stuk strand in Nieuwpoort

© TH
Redactie KW

Ter hoogte van Kamp Lombardsijde in Nieuwpoort werd vanmiddag de derde grote reddingsoefening van het jaar gehouden om de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht testen.

Het scenario van deze oefening ging uit van een catamaran die ter hoogte van het militair kwartier strandde en gespot wordt door de militaire schildwachten. Een opvarende die met de geïmproviseerde catamaran aanspoelde op het strand kon hen vertellen dat er zich nog twee drenkelingen bevonden. Het startpunt van een grootschalige reddingsactie gestuurd door de vier alarmcentrales HCS112, CIC, MRCC en MIK. Zij schakelden onmiddellijk de helikopter van de luchtmachtbasis Koksijde, de scheepvaartpolitie, de boten van Ship Support en VLOOT in. Ook de brandweerzone Westhoek, de lokale politiezone Westkust en de scheepvaartpolitie speelden hun normale rol in deze oefening.

Volgens oefenleider Filip Lingier verliep oefening Seacoast heel vlot, ondanks de bijzonder moeilijke bereikbaarheid van het stuk stand net naast het Oosterstaketsel en voor het militair kamp. “De drenkelingen op zee – twee poppen tijdens deze oefening – werden snel gelokaliseerd en uit het water gered. We hebben opnieuw heel veel geleerd. Met de nieuwe kennis en ervaring van deze oefening op dit moeilijk bereikbaar strand gaan we met alle betrokken partners verdere afspraken maken voor de toekomst.” Het grote leerpunt van deze oefening is dat de alarmcentrales in de toekomst bij een echte reddingsoperatie voor de kust van Kamp Lombardsijde meteen het wachtlokaal van het militair kwartier zullen verwittigen.

(TH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier