Gesgroenepeloeze maakt van Kuurns skatepark groot geefplein

We herkennen Marc Plets, Dimitrie Lequeire (Sprinky), Kris Provoost, Mike Verhaeghe en Bernard Marchau. © BRU
Redactie KW

Zaterdag wordt het JanSan Skatepark omgetoverd tot één groot geefplein en repair café. Daarnaast zorgt Gesgroenepeloeze, dat instaat voor de organisatie van het evenement, ook voor de nodige animatie.

Op zaterdag 14 april organiseert Gesgroenepeloeze voor het tweede opeenvolgende jaar in het JanSan Skatepark een geefplein en een repair café. Vorig jaar mocht de organisatie een 150-tal bezoekers verwelkomen, maar mikt dit jaar duidelijk op een grotere opkomst.

“In navolging van tal van andere steden besloten we vorig jaar om kleinschalig uit te pakken met de eerste editie van het geefplein”, vertelt Bernard Marchau van Gesgroenepeloeze. “Dat er nood is aan dergelijk evenement werd ons alvast snel duidelijk.”

Eigenlijk is het opzet heel eenvoudig. Wie bruikbare spullen liggen heeft en deze kwijt wil, kan de goederen komen deponeren vanaf 10 uur ‘s morgens in het JanSan Skatepark. Maar het werkt ook omgekeerd, gezien iedereen die langskomt ook de kans krijgt om te snuisteren in het binnengebrachte aanbod. Wat kan gebruikt worden, mag gratis meegenomen worden naar huis. Vorig jaar was het aanbod heel uiteenlopend, al spande kinderspeelgoed wel duidelijk de kroon bij de binnengebrachte goederen.”

Diensten

Dit jaar gaat Gesgroenepeloeze nog een stapje verder en wil naast goederen ook diensten aanbieden. “In onze samenleving hebben heel wat mensen soms nood aan een knuffel, een lief woordje, een handdruk,…”, gaat Bernard Marchau verder. “En ook daaraan willen wij vanaf deze editie tegemoetkomen. Enkele mensen boden zich vrijwillig aan om een handje te komen helpen of een uurtje de mensen te komen amuseren. Naast zang of dans kan dit uiteraard ook gaan om gratis knuffels uitdelen of een gezellig babbeltje slaan met iemand die daar nood aan heeft.”

“Daarnaast zorgt ons repair café er dan weer voor dat wie langskomt per fiets deze volledig gratis kan laten in orde zetten. Enkel voor wisselstukken die gebruikt worden tijdens dit nazicht zal een kleine prijs worden aangerekend. De concurrentie aangaan met de plaatselijke fietsenmakers willen we met dit initiatief zeker en vast niet gaan doen, gezien we eerst bij hen te rade gingen vooraleer we besloten ons repair café te houden.”

Vrij podium

Naast het geefplein en het repair café valt er zaterdag nog heel wat meer te beleven in de gebouwen van het JanSan Skatepark gelegen in de Harelbeeksestraat 36. Naast een vrij podium kunnen kinderen de hele dag door gratis skaten en is er tal van kinderanimatie voorzien. Fijnproevers kunnen dan weer terecht in de Food Palace en lentebar waar onder meer vegetarische burgers, koffie met taart en nog veel meer andere lekkere zoetigheden te verkrijgen zijn.

Het geefplein en repair café zijn zaterdag 14 april geopend van 10 tot 22 uur. ‘s Avonds sluiten ‘Chicks can’t Mix’ al plaatjes draaiend het evenement af. De goederen die niet worden meegenomen, zullen door de organisatie geschonken worden aan de kringloopwinkel. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier