Geschonken chocoladekoelkast krijgt plaats in gloednieuw atelier in Dadizele

Jork Burssens, Ward Gillis, Magda Vanclooster, Lieven Detavernier, Stefanie Dewilde, Manu Holvoet, Sabine Braeckeveldt, Eddy Denoo en Lieve Gheysen staan volledig achter de plannen. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

De gebruikers van Mariënstede, de Dadizeelse voorziening voor mensen met een beperking, kunnen binnenkort gebruik maken van hun nieuwe kaas- en chocoladeatelier. De Crelan Foundation geeft hen een duwtje in de rug en schenkt Mariënstede een aangepaste koelkast voor de chocolaterie.

De bank Crelan heeft met de oprichting van Crelan Foundation een nieuwe dimensie gegeven aan het maatschappelijk engagement van de bank. Sinds januari 2018 kunnen klanten die coöperant zijn een aanvraag indienen voor steun aan een maatschappelijk project waar zij zich betrokken bij voelen. De Dadizeelse Magda Vanclooster heeft met de hulp van het plaatselijke Crelankantoor een dergelijke subsidieaanvraag ingediend voor de aankoop van een chocoladekoelkast voor de vzw Mariënstede. “Dagelijks zijn we hier met een achttal mensen volledig bezig met het maken van chocolade. Die chocolade dient bewaard te worden op een temperatuur van 15 graden. Hiervoor hebben we een speciale koelkast nodig”, aldus Lieven Detavernier, directeur van Mariënstede. De koelkast kost 3.890 euro en is inmiddels besteld. De aankoop wordt volledig gesubsidieerd door de Crelan Foundation. Magda Vanclooster is alvast heel tevreden dat ze haar steentje kan bijdragen. “Mijn man Guido Vandenbussche, die in 2010 overleden is, maakte jarenlang deel uit van de beheerraad van vzw Mariënstede. Deze sociale voorziening voor mensen met een beperking, die tot ver buiten het dorp gewaardeerd is, blijft een speciaal plaatsje in mijn hart innemen.”

Ridder Jan

Binnenkort zullen de chocolatiers aan het werk zijn op een gloednieuwe locatie. “Momenteel lopen de verbouwingen aan de conciërgewoning, die wij de naam ‘t Huys van Cyriel geven, bijna op zijn einde. De woning wordt verbouwd tot een gloednieuw atelier waar we kaas, ijs, chocolade en yoghurt zullen maken”, aldus een heel tevreden directeur Lieven Detavernier. Terwijl het chocoladeatelier de voorbije maanden gewoon bleef doorgaan, werd de productie van de kaas van Mariënstede in 2017 stopgezet. “Toen we begonnen met de verbouwingen van onze eigen winkel konden we spijtig genoeg geen kaas meer maken.” Onder andere begeleider Rik Dekyvere kijkt enorm uit naar het ogenblik dat hij samen met de cliënten terug kaas produceert. “Je merkt echt dat de mensen dat missen. In het verleden maakten we verschillende kazen die gesmaakt werden door de Dadizeelse bevolking.” Vanaf september zullen de kaasmakers zich concentreren op één kaas: de Ridder Jan. “We gaan voor echte kwaliteit. De kaas zal hier verkocht worden, in de winkel van Mariënstede”, aldus Rik.

Dorpsbioscoop

‘t Huys van Cyriel bestaat uit drie verschillende delen. Boven de kaasmakerij nemen straks enkele cliënten van Mariënstede hun intrek in de voorziene studio’s. Een ander gedeelte van het gebouw wordt momenteel ingericht als dorpsbioscoop. “Normaal gezien zal de dorpsbioscoop tegen eind november klaar zijn. We kijken er enorm naar uit. Op die manier willen we echt mensen samenbrengen”, aldus Lieven. Inmiddels legde de plaatselijke Gezinsbond de zaal al vast voor een activiteit. “We hopen echt dat heel wat Dadizeelse verenigingen en mensen gebruik zullen maken van de zaal. De ruimte zal dienst doen als dorpsbioscoop, maar kan ook gebruikt worden voor vergaderingen. We voorzien ook een kleine keuken en een bargedeelte. Na het bekijken van een leuke film moet men nog niet onmiddellijk naar huis en kan men hier nog gezellig iets drinken.” Mariënstede zoekt nog vrijwilligers die willen meehelpen om de toekomstige dorpsbioscoop open te houden. Wie geïnteresseerd is, kan contact opnemen via het e-mailadres lieven.detavernier@marienstede.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier