Gescheurd ijzer na botsing tussen oceaanreuzen

Autoschip Grand Venus had kort voor de botsing met gastanker Amberjack een lading Tesla's afgezet in Zeebrugge. (gf - Facebook Hans Van Nieuwenhuyse)
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Op een 25-tal km buiten de kust van Oostende zijn zondag twee oceaanreuzen gebotst. Autoschip Grand Venus raakte licht beschadigd en wordt vandaag in Vlissingen hersteld. Het vaartuig had in Zeebrugge Tesla’s uit Amerika afgezet. Er vielen geen gewonden.

Zondagmorgen zijn in de ankerzone Westhinder – op ongeveer 25 km buiten de kust van Oostende – twee wachtende schepen tegen elkaar aangedreven. Autoschip ‘Grand Venus’, 199 meter lang en 32 meter breed, kreeg een duwtje van LNG-tanker ‘Amberjack’, 299 meter lang en 46 meter breed.

“Ze schraapten even tegen elkaar toen één van hen de social distancing niet respecteerde en ze te dicht bij elkaar kwamen. Het was gelukkig geen grote klap, maar meer een ‘aandrijving’ dan een aanvaring”, zegt woordvoerster Eva Descamps van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Scheur van tien centimeter

“Er werd geen bijstand van de hulpdiensten gevraagd en niemand raakte gewond. Toch heeft de Grand Venus een kleine scheur van een tiental centimeter boven de waterlijn.”

Voor alle zekerheid ging de Grand Venus vandaag langs bij scheepswerf Damen in Vlissingen. De drijvende garage is eigendom van CIDO Shipping uit Hongkong. Ze was op donderdag 18 juni met een lading Tesla’s vanuit San Francisco in Zeebrugge aangekomen. Na het lossen van de elektrische wagens bij International Car Operators (ICO), dat ook optrad als scheepsagent, was ze op zondag in de nachtelijke vroegte vertrokken.

De gastanker Amberjack kon probleemloos in de ankerzone Westhinder blijven liggen wachten op een nieuwe opdracht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.