Gert Maertens (Groen) ijvert voor gevelbankjes: “Een goed contact met de buren kan zo veel betekenen”

Met zijn voorstel wil Gert Maertens buren dichter bijl ekaar brengen. (foto Annie Callewaert)
Redactie KW

Gemeenteraadslid Gert Maertens (54) zal maandag op de gemeenteraad in Diksmuide een voorstel indienen om mensen de kans te geven een gevelbankje of picknickbankje in hun buurt of wijk te plaatsen. “Want waar leer je je buren het best kennen? Op straat natuurlijk”, aldus het raadslid van Groen.

Het viel Gert Maertens op dat tijdens de lockdown mensen vaker even buiten gingen zitten. “Vroeger deden de mensen dat al eens om samen met de buren een praatje te maken”, begint Gert. “Tijdens de lockdown zagen we dat opnieuw verschijnen. Men mocht niets en met de buren een babbeltje doen, deed deugd. Begin juni kreeg ik van een buur te horen dat ze buiten graag een bankje zouden plaatsen, maar hij wist niet wat het reglement daaromtrent voorschrijft. Ik heb het even opgezocht en blijkbaar heb je er een vergunning voor nodig.”

Kennismaking

Daarom dient het raadslid een voorstel in om mensen gemakkelijker de kans te geven een bankje of tafeltje te plaatsen in hun buurt of wijk. “Het gebeurt vaak dat mensen hun buren niet eens kennen. Daarom is het een goed idee om muurbankjes te plaatsen”, aldus Gert. “Waar leer je jouw buren kennen? Op straat natuurlijk! Met een gevelbank of een picknicktafel wil Groen de Diksmuidse buren een kans geven om elkaar te leren kennen , te aperitieven in het zonnetje of om gewoon wat bij te kletsen. In Mechelen geven ze het goede voorbeeld. Inwoners kunnen op een stukje openbare ruimte een picknicktafel aanvragen. Een goed contact met de buren kan zo veel betekenen. Het zorgt ervoor dat de stap om hulp te vragen kleiner wordt. Je kan vragen om de planten water te geven als je op reis gaat. Oudere mensen die moeilijk te been zijn, kunnen buren vragen om af en toe wat boodschappen mee te brengen. Met goede buren heb je ook steeds iemand die een oogje in het zeil houdt terwijl je afwezig bent. Het zijn maar enkele voorbeelden van de meerwaarde van een gevelbankje.”

Het gebeurt vaak dat mensen hun buren niet eens kennen

Praktijk

In de praktijk komt het erop neer dat twee stijlvolle stalen driehoeken aan de gevel worden geplaatst terwijl een lichte bank binnen achter de deur hangt. Bij goed weer wordt de bank buiten geplaatst, bij slecht weer binnengehaald. Dat zijn de opklapbare gevelbankjes. “Dan zijn er ook nog de vaste gevelbankjes, die op het voetpad kunnen worden geplaatst, en de picknicktafel, die men ook gewoon kan laten staan. De aanvraag voor een gevelbankje of picknicktafel zou dan via een groepje buren verlopen. Als peter of meter van het bankje zijn zij het aanspreekpunt voor de stad. Ze stimuleren andere buren om de bank te gebruiken en zorgen ook zelf voor het onderhoud. In Roeselare betalen inwoners 88 euro om een bankje te laten installeren, in Brugge en Mechelen worden de banken gratis ter beschikking gesteld, maar moeten de aanvragers zelf voor de installatie zorgen. Is het stadsbestuur van Diksmuide bereid om de sociale cohesie in buurten en wijken te versterken door het format van de gevelbankjes en picknicktafels aan te bieden aan de Diksmuidelingen?” (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier