Gert De Mangeleer nodigt bevriende chefs uit de hele wereld uit naar Brugge

Gert De Mangeleer en Ruige Vermeire van LESS Eatery op 't Zand in Brugge. (foto VonYellow)
Stefan Vankerkhoven

Geïnspireerd door culinaire ontdekkingsreizen doorheen Azië pakt Hertog Jan Restaurant Group dit jaar uit met een nieuw concept. Onder de noemer ‘Chef’s Invitation’ nodigt Gert De Mangeleer regelmatig bevriende chefs uit van over de hele wereld om samen te koken in één van zijn restaurants. Deze week zijn twee Japanse topchefs te gast in Brugge.

De allereerste ‘invite’ vindt deze week plaats bij LESS Eatery op ‘t Zand in Brugge, met op 29 en 30 januari de aanwezigheid van chef Susumu Shimizu van restaurant Anis, en chef Hiroyasu Kawate van restaurant Florilege (2 Michelinsterren en nr. 5 in de Asian 50 Best). Beide chefs hebben hun restaurant in Tokyo.

Olympische Spelen

Het is niet geheel toevallig dat het Hertog Jan team net nu deze Japanse toppers naar Brugge haalt. 2020 is een jaar waarin Japan extra in de spotlights staat met de Olympische Spelen die er deze zomer plaatsvinden.

De tweede Japanse topchef in restaurant LESS: Hiroyasu Kawate. (foto Piet De Kersgieter)
De tweede Japanse topchef in restaurant LESS: Hiroyasu Kawate. (foto Piet De Kersgieter)

Maar naast het sportieve vlak is Japan ook op culinair vlak dit jaar dé bestemming bij uitstek met een innovatieve en uitgepuurde keuken die vele Westerse chefs blijft inspireren. Bovendien is het geen geheim dat Gert De Mangeleer zelf geregeld culinaire reizen maakt naar Japan en bijzonder geïnspireerd geraakt door de Japanse keuken.

Zowel chefs Shimizu als Kawate zijn geschoold op klassieke Franse leest die ze meesterlijk vermengen met hun Japanse roots. Deze verfijnde mix viel ons op tijdens deze allereerste editie van ‘Chef’s Invitation’, waaraan we mochten deelnemen. Beide chefs bereidden een bijzonder degustatiemenu aan de zijde van Gert De Mangeleer en Ruige Vermeire bij LESS Eatery. Eind 2019 behaalde LESS Eatery zijn eerste Michelinster en dit amper 9 maanden na de opening in februari.

Geslacht der engelen

Ons oordeel? Al eeuwenlang wordt getwist over het geslacht der engelen. Na dit topmenu in LESS Eatery zijn we het zeker: engelen zijn mannelijk en hun voornamen luiden Gert, Joachim, Ruige, Susumu en Hiroyasu. Vergeef ons de vergelijking met een eeuwenoude, volkse Vlaamse spreuk, maar bij het proeven van deze heerlijke combinatie van Vlaamse en Japanse topkeuken hadden wij het hemels gevoel dat een engeltje over onze tong aan het plassen was.

Ruige Vermeire brieft vooraf zijn personeel van LESS Eatery. (foto Piet De Kersgieter)
Ruige Vermeire brieft vooraf zijn personeel van LESS Eatery. (foto Piet De Kersgieter)

Ratte patatjes met Herve-kaas als aperitiefhapje bij een saké met limoen en honing zorgden al voor een eerste smaakexplosie. Daarna volgde een waaier van kleine topgerechten: een beignet van inktvis, dim sum met zwarte truffel en caviaar. Maar ook gekarameliseerd Belgisch witlof en spinazie. En als hoofdschotel een Duke of Berkshire varkentje gecombineerd met een Thaise vinaigrette…

Voor de zoetekauwen onder ons was er ter afsluiting een dessert met mango, rijstpap en litchi. Sommelier Joachim Boudens zorgde daarbij voor gewaagde combinaties: hij seveerde onder meer Brugs tarwebier!

Toegegeven, de prijs 195 euro all-in schrikt wellicht velen af. Maar in ruil hiervoor krijg je een unieke gastronomische beleving. De tweede editie van Chef’s Invitation in LESS Eatery op ‘t Zand in Brugge is op 6 en 7 mei met Chef Jordy Navarra van Toyo Eatery.

De Japanse topchef Susumu Shimizu. (foto VonYellow)
De Japanse topchef Susumu Shimizu. (foto VonYellow)

Topchef Hiroyasu Kawate. (foto VonYellow)
Topchef Hiroyasu Kawate. (foto VonYellow)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.