Gerrit Callewaert blaast 20 kaarsjes uit: “Bavikhove op de wereldkaart gezet”

Wim Opbrouck als Gerrit Callewaert in het legendarische fragment. © Screenshot VRT
Stefan Vankerkhoven

In de Gloria bestaat op dinsdag 11 februari 20 jaar. Met dat programma viert ook Gerrit Callewaert zijn twintigste verjaardag. Dankzij het legendarische personage, gespeeld door Wim Opbrouck, werd Bavikhove wereldberoemd in Vlaanderen. Burgemeester Alain Top is apetrots. “Dankzij Wim hoor je meer West-Vlaams op televisie.”

Gerrit Callewaert hekelde in een legendarisch fragment uit In de gloria met veel zin voor absurde humor dat West-Vlamingen altijd ondertiteld werden op televisie. Tijdens het fragment werd Gerrit Callewaert zelf ondertiteld en op een bepaald moment zelfs gedubd…

https://www.youtube.com/watch?v=QJo4IYvsGWg

Wim Opbrouck beleeft zelf nog altijd veel plezier aan zijn personage, zo zegt hij op de website van de VRT. “Ik woon echt in Bavikhove. Op de kantoren van Woestijnvis had Jan Eelen iets bedacht over een boze West-Vlaming. Noem eens een dorp, vroeg hij. Ik zei toen zonder na te denken mijn eigen dorp Bavikhove en dat is het dan geworden. Gerrit Callewaert blijft echt leven. Er zijn doctoraten geschreven over dialect en tussentaal en vaak komt Gerrit Callewaert daar dan in voor.”

Op de wereldkaart

Burgemeester Alain Top van Harelbeke, waarvan Bavikhove een deelgemeente is, is trots op Wim én Gerrit. “Het is inderdaad leuk dat dankzij dat programma Bavikhove en bij uitbreiding heel Harelbeke op de wereldkaart werd gezet”, zegt hij. “Maar de grote verdienste van Wim Opbrouck is dat hij met zijn sappige tongval het West-Vlaams dialect onder de aandacht gebracht heeft.”

Gerrit Callewaert blaast 20 kaarsjes uit:

In de gloria was een voorloper en gangmaker, het was precies een startschot”, vindt Alain Top. “Want nadien werden er nog televisieseries gemaakt waarin West-Vlaams gesproken werd. Voorheen hoorde je enkel Zuid-Brabants en Algemeen Beschaafs Antwerps op tv. Ik ben daarom hel fier op Wim. Zelfs de wetenschappelijke aandacht voor het dialect is hierdoor toegenomen. Taal brengt mensen samen, als je dezelfde taal spreekt bereik je meer en is er meer begrip voor elkaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier