Gerenoveerde oorlogssite toont geschutstellingen en bunkers in provinciedomein Raversyde

Het kanon heeft heel wat bekijks. © ML
Redactie KW

Na een ingrijpende renovatiecampagne de voorbije jaren gaat Batterij Aachen in het provinciedomein Raversyde weer open. Tijdens het weekend van 16 en 17 maart is de batterij gratis toegankelijk.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de batterij Aachen een van de ca. 40 batterijen die de Duitse bezetter liet bouwen ter verdediging van de kustlijn tussen Nieuwpoort en Knokke en van de (duikboot)havens Oostende en Zeebrugge. Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe: “De provincie vindt het belangrijk verder te investeren in al haar provinciale bezoekerscentra aan de kust: De Duinepanne, het Zwin en nu ook Raversyde. Hier wordt het verhaal verteld dat zelden aan bod komt. Niet dat van het Westfront of de loopgraven, maar het verhaal van de oorlog op zee, het kustfront en het leven in dat gebied.”

Een zicht op de kustbatterij.
Een zicht op de kustbatterij.© ML

Directeur-conservator Mathieu de Meyer vult aan: “Meer nog dan vroeger zal de bezoeker het verschil zien tussen wat nieuw is in de batterij, wat uit de Eerste Wereldoorlog dateert en wat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd toegevoegd.”

3d-reconstructie

De batterij bestaat onder meer uit 4 geschutstellingen, observatiebunkers, munitiebunkers en een bomvrije schuilplaats. Het geheel werd grondig gerestaureerd en kreeg een volledig nieuwe museale inrichting. Zo brengt het museum nu voor het eerst met beeld, animaties en 3D-reconstructie het verhaal van de oorlog op zee. “Bij deze restauratie gingen we uit van zowel het budget, de onderhoudsvriendelijkheid, de esthetiek, de stabiliteit en dus de veiligheid voor de bezoeker en de objecten als informatiedragers”, zegt Elisabeth Lehouck van aNNo Architecten. “We hebben dus geen nieuwe bunkers gebouwd. De schade mag zichtbaar blijven, als getuige van de historiek van het monument.”

We brengen nu ook het verhaal van de oorlog op zee

De bezoeker volgt een lusparcours met een maximale hellingsgraad van 10 procent, omdat het duinlandschap gerespecteerd moet worden. Maar met de steun van Toerisme Vlaanderen werd een nieuw rolstoeltoegankelijk pad aangelegd.

Dit weekend, op zaterdag 16 en zondag 17 maart, zijn er tal van activiteiten. Het domein is gratis toegankelijk van 10.30 tot 18 uur. Gidsen op verschillende plaatsen in het domein geven uitleg. In ANNO 1465, het middeleeuwse vissersdorp in provinciedomein Raversyde, zullen acteurs de middeleeuwse huisjes opnieuw ‘bewonen’. Het provinciedomein blijft open tot 11 november en dat elke dag van 10.30 tot 17 uur. Tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen is dat tot 18 uur. (ML)

Een gereconstrueerd kanon in beton.
Een gereconstrueerd kanon in beton.© ML

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier