Gerenommeerde kunstenares en auteur wonen voortaan in Houthulst

op de foto poseren links kunstenares Viviane Decramer, bij een van haar schilderijen en een paar van haar bronzen beelden en rechts auteur Etienne Van den Steen met een paar boeken van zijn hand. (foto ACK)©type=
op de foto poseren links kunstenares Viviane Decramer, bij een van haar schilderijen en een paar van haar bronzen beelden en rechts auteur Etienne Van den Steen met een paar boeken van zijn hand. (foto ACK)©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

De gemeente is een gerenommeerde kunstenares en een auteur rijker. Vivane Decramer (73) en haar partner Etienne Van den Steen (69) kozen als nieuwe woonplaats voor Houthulst vanwege de natuur.

“Ik volgde van 1962 tot 1965 sierkunsten in de Oude Zak Brugge, dan van 1993 tot 1994 vrij en observerend tekenen in Sint-Lucas in Gent waar ik grote onderscheiding haalde en van 1995 tot 1996 gemengde technieken en grafiek aan de Stedelijke Academie van Oostende”, start Viviane Decramer haar verhaal.

“In de jaren 70 begon ik met schilderen met olieverf op doek, neo-expressionistische landschappen in donkere grondtonen en aardekleuren, met paletmes bewerkt. Later startte ik met gemengde technieken, collages, grafiek, beeldcomposities met vlakken en kleurcontrasten op zoek naar een evenwicht tussen figuratief en abstract. Vaak gebruik ik hiervoor een combinatie van olieverf, acryl, inkt en natuurlijke materialen” vertelt Viviane. “Later, in 2015, startte ik met werken in terracotta en brons.”

Overal ter wereld

De beelden die Viviane maakte, zijn overal ter wereld terechtgekomen, van Dubai tot China en overal in Europa.

“Mijn werk stelt menselijke figuren voor, vaak onvolledig en verscheurd, menselijke fragmenten met gestileerde lijnen die gevoelens en impressies van het leven uitbeelden. Mijn figuren hebben vaak geen gelaat want het is vooral wat binnenin zit dat primeert, het innerlijke telt en dat wil ik dan ook weergeven”, benadrukt Viviane.

“Mijn figuren zijn meestal vrouwelijk, soepel en gracieus, kwetsbaar, emotioneel, ze vertellen een verhaal, tonen gevoelens, vormen innerlijke sensaties. Mijn dierlijke figuren staan eerder symbool voor het vrijheidsverlangen, soms de symbiose tussen oerkracht en elegantie.”

“Sinds de jaren 2020 ben ik meer actief in de richting expressionisme en surrealisme in hoofdzaak met grafiek en gemengde technieken, collages op diverse materialen.”

Viviane neemt een paar keer per jaar deel aan exposities. “Ik ben niet iemand die van de ene tentoonstelling naar de andere expo trekt”, lacht Viviane. “Tentoonstellen is jezelf kwetsbaar opstellen, een stuk van je eigen innerlijke openstellen naar de wereld toe en dat ligt niet altijd even makkelijk.” Onder andere in het stadspark van Gistel kan je een werk van Viviane bewonderen: drie piramides met oude fietsonderdelen ter gelegenheid van 100 jaar ‘Tour de France’.

Taalvirtuoos Etienne

Waar Viviane nu woont, heeft ze twee ateliers ter beschikking, een plaats waar ze zich volop aan haar kunst kan wijden. “Hier hebben wij voldoende ruimte en vinden ook rust”, zegt Viviane.

Terwijl Viviane haar emoties en gevoelens uitdrukt in beeldende kunst, doet haar partner Etienne dat als taalvirtuoos.

Etienne Van den Steen is geboren in Haaltert (Oost-Vlaanderen) als tweede zoon van kunstschilder Pascal Van den Steen en kantfabrikante Marie-Madeleine Van Melkebeke.

“Na de het Sint-Maartensinstituut ging ik naar de Hogere Handelsschool in Aalst tot 1972. Dan werd ik jobstudent aan de VUB waar ik afstudeerde in Germaanse Filologie en pedagogie. Voor de klas staan in het Vernieuwde Secundair Onderwijs of in om het even welke vorm van onderwijs zag ik niet als mijn roeping”, vertelt Etienne. “Ik gooide mij op verschillende zelfstandige jobs van restaurantuitbater over verkoper van taalcursussen naar taxichauffeur tot vertaler en zelfstandig taaldocent.”

In 1980 schreef Etienne een eerste poëziebundel Tussen Kiezels en Geblaf. Daarna volgden een aantal filmscenario’s waaronder Kamiano, a Kingdom without Mirrors – die goed waren voor de filmdienst van de Vlaamse Gemeenschap.

“Uiteindelijk stapte ik in 1991 dan toch in het onderwijs als taalleraar in Oostende en dat bleef ik tot 2014, het gaf me zekerheid maar ik kon er geen voldoening uit halen.”

Intussen vloeiden nog enkele werken uit zijn pen. “In 2011 gaf ik een herwerking van de bundel Tussen Kiezels uit in eigen beheer. Daarna volgde Van het Vagevuur naar de Hemel en terug , een biografisch kunstboek over het leven van mijn vader dat uitgegeven werd door Die Keure van Brugge.”

“In 2016 kwam ik met een nieuwe poëziebundel Ondefinieerbaar Wit over schaduwlijnen in een niet zo soliede menselijke relatie. Twee mensen die met elkaar trachten te leven, daar niet echt in slagen maar elkaar niet kunnen missen. 40 gedichten, geïllustreerd met grafisch werk van Viviane Decramer uitgegeven door C. de Vries Brouwers waar ook mijn volgende werken werden uitgegeven.”

Eerste roman

“In 2018 verscheen Carol Deutsch, de Joodse Vriend van James Ensor en in 2019 kwam mijn eerste roman Jimmy’s Notes op de markt. Jimmy’s notes is het verhaal van Jimmy (Florimont Waeghe), een visserszoon met een uitzonderlijk muzikaal talent, die opgroeit in de crisisjaren tussen de twee wereldoorlogen. Ik hou van woorden en spelen met woorden, taal is in zoveel opzichten belangrijk in ons leven”, geeft Etienne nog mee.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier