Gerechtelijke politie verwart cartoonist O-Sekoer met een hacker

Luc Descheemaeker, alias de bekende Torhoutse cartoonist O-Sekoer, kreeg gewapende politiemannen op bezoek, omdat ze ten onrechte dachten dat hij een hacker was. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De moeder van Torhoutenaar Luc Descheemaeker, alias de bekende cartoonist O-Sekoer, is zopas in goede gezondheid 96 jaar geworden. Terwijl Luc bij haar langs ging om haar te feliciteren, werd hij door de federale gerechtelijke politie van Gent opgebeld met de melding dat enkele politiemannen met een huiszoekingsbevel op zijn oprit in de Keibergstraat stonden. Hij werd verdacht als… hacker.

“Ik wist echt niet wat me overkwam”, zegt de bijna 66-jarige gepensioneerde leraar van de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert. “Ik kon maar niet bedenken wat ik zou uitgespookt hebben. Wat bleek? De computersystemen van de gerechtelijke politie waren gehackt met een link naar mijn IP-adres. Daardoor werd ik plots als verdachte naar voor geschoven. Niet te geloven, maar waar!”

Verwarring als gevolg van een oude Telenet-router

Luc diende thuis de nodige documenten te ondertekenen, waarna al zijn IT-gelinkte toestellen van onder tot boven nagekeken werden. Van iPhone tot vaste computer, internetrouter en printer. Dat gebeurde grondig: de zaak werd heel ernstig genomen.

“Uiteraard had ik met de hele kwestie niets te maken”, vertelt de cartoonist, die meteen een pak inspiratie voor nieuwe tekeningen kon opdoen. “Na een uur en een kwartier stelde de Federal Computer Crime Unit mij buiten alle verdenking en kreeg ik verontschuldigingen voor de overlast. De gewapende politiemannen verlieten mijn huis, weliswaar na het wassen van hun handen en het gebruiken van ons… toilet.” (lacht)

Na een uur en een kwartier verlieten de gewapende politiemannen opnieuw mijn huis. Na ook een… toiletbezoek

“Blijkbaar had iemand aan de hand van mijn oude Telenet-router mijn IP-adres misbruikt om het computersysteem van de federale politie aan te vallen. Die router werd een tiental maanden geleden vervangen en meegenomen door een technicus van Telenet. Het oude toestel werd wellicht door iemand anders met slechte bedoelingen opnieuw in gebruik genomen. Met de hele verwarring tot gevolg.”

Uiteindelijk niet meegenomen naar Gent voor verhoor

Luc mocht dus beschikken, al had het voorval het verjaardagsbezoek aan zijn 96-jarige moeder danig in de war gestuurd. “De politiemannen wilden mij uiteindelijk niet meenemen naar Gent voor een verhoor”, vertelt hij. “Ik zag er blijkbaar niet gevaarlijk genoeg uit. Ze kwamen tot het besef dat ik niet de gevreesde hacker was naar wie ze zochten.”

De actie had net zo goed door de gewezen Amerikaanse president Donald Trump georkestreerd kunnen zijn, want die politicus werd de voorbije jaren door O-Sekoer serieus op de korrel genomen. Het aantal scherpe cartoons dat de Torhoutenaar aan Trump gewijd heeft, loopt in de vele tientallen. Dus wist je maar nooit dat de entourage van den Donald achter de inval zat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.