Gerda uit Tielt liet Bandit eerst binnen in haar woning… en dan al snel in haar hart

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

In de Kortrijkstraat in Tielt woont Gerda Vandercruysse, samen met haar echtgenoot Philippe Verstraete. Gerda – bijna 61 jaar – is de mama van zoon Dieter, die al het huis uit is en samenwoont met zijn vriendin. Gerda werkte als poetsvrouw bij tapijtenweverij Ideal Tuft in Wielsbeke. Nu is ze met brugpensioen. Haar grootste hobby? Bandit! Daarnaast bewerkt ze ook graag foto’s. Snit en naad spreken haar ook aan, net als een weekend als ontspanning in de Vayamundo in de Ardennen, zoals komend weekend. Maar dan wel mét de fanclub van Bandit…

Gerda uit Tielt liet Bandit eerst binnen in haar woning... en dan al snel in haar hart

Ben je al lang fan van Bandit ? Hoe is het allemaal begonnen ?

“In 1998 leerde ik Bandit kennen op de Europafeesten in Tielt. Een vriendin die een café had, vroeg of ik wilde meehelpen door mijn woning ter beschikking te stellen. Zei had dat de ruimte om artiesten zich te laten omkleden en zich te ontspannen. Ik stemde in en zorgde er ook voor dat de artiesten een drankje kregen en een hapje konden eten. Eén van die artiesten was Bandit, die samen met zijn lieve echtgenote Heike al direct een goede indruk op me maakte. Daarna was ik niet meer weg te slaan van zijn optredens.”

Gerda uit Tielt liet Bandit eerst binnen in haar woning... en dan al snel in haar hart

“Ik zei tegen Philippe dat ik Bandit zou volgen als het dicht bij de deur was, maar de afstanden werden constant langer en langer (lacht). Ik deed ook wel eens drie optredens per weekend. Zelf heb ik ook eens het initiatief genomen om een optreden van Bandit te organiseren, in zaal Carlito hier in Tielt. Dat viel zo goed mee, dat ik het jaar erna voor de Europahal in Tielt ging. Daar kwamen 250 mensen op af. Het bleef daar niet bij, want het jaar daarop was ik opnieuw actief om een Bandit-optreden in dezelfde Europahal in elkaar te boksen. De opbrengst – zo’n 2.500 euro – ging naar Mivalti in Tielt.”

Hoe fanatiek ben je ? Bezit je ook veel gadgets ?

Gerda uit Tielt liet Bandit eerst binnen in haar woning... en dan al snel in haar hart

“Ik ben héél fanatiek (lacht). Ieder jaar plan ik een weekend in Houffalize Vayamundo en dat blijft altijd een groot succes. Op mijn eigen Facebookpagina sta ik niet enkel stil bij mezelf met Bandit, maar ik zet er ook zoveel mogelijk informatie op rond de zanger. Verder zet ik er ook foto’s op van andere artiesten, met wie hij op dezelfde affiche of hetzelfde podium staat. Voor je idool doe je dat allemaal met veel plezier. Bandit – in het echte leven Koen – is een topzanger met een stem uit de duizend. Hij maakt tijd voor iedere fan. Naar welk optreden je van hem ook gaat, je keert altijd met een tevreden gevoel terug. De naaste steunpilaren van Bandit zijn ook fantastische mensen, zoals zijn vrouw Heike, en de standhouders Chantal en Johan.”

Gerda uit Tielt liet Bandit eerst binnen in haar woning... en dan al snel in haar hart

“Of ik gadgets heb? Bezit je geen merchandising van je idool, dan ben je geen echte fan hé. Ik heb heel veel in huis van Bandit, tot zelfs de champagne en rode wijn. Ik hoop Bandit nog vele jaren te mogen en kunnen volgen, met dank aan mijn man die wel eens meegaat, maar die er niet moeilijk over doet als ik weer eens naar een optreden ben.”

Gerda uit Tielt liet Bandit eerst binnen in haar woning... en dan al snel in haar hart

Wordt er samen wat afgelachen ?

“Een grappig moment was toen we op fanreis waren in Willingen, in de Duitse deelstaat Hessen. Samen met een vriendin besloot ik om eens af te wijken van het programmaboekje. We verkleedden ons in twee rosse dames en hadden er echt ons werk van gemaakt. Met resultaat, want niemand herkende ons! We konden niet anders dan na een tijdje onze bril af te zetten, omdat ze zouden zien wie we waren. Bandit en het gezelschap vonden dat zo super. Het was meteen de start van een thema voor de volgende fanreis: de foute party !”

Gerda uit Tielt liet Bandit eerst binnen in haar woning... en dan al snel in haar hart

Volgens Gerda wordt er op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 april weer veel gelachen, want dan is de fanclub te gast in Vayamundo in Houffalize. Er zijn in totaal 180 personen ingeschreven. Er zijn optredens van Kurt Crabbé, verrassingsartiesten en natuurlijk ook idool Bandit.

(PADI)