https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gerda is 18de Laureaat Egemse Verdienste

Gerda werd, tien jaar na haar man Guido, gehuldigd als Laureaat Egemse Verdienste. © Jan Goossens
Redactie KW

Na een jaar afwezigheid werd begin deze maand de 27ste editie van de Dag van de Egemse Gemeenschap georganiseerd, zij het in een licht afgeslankte vorm. Bij die gelegenheid werd Gerda Tuytens gehuldigd als 18de Laureaat Egemse Verdienste.

In 1993 werd de ERC (Egemse Raad voor Cultuurbeleid, red.) opgericht, die zich inzet voor het behoud van het eigen karakter van Egem en voor de ondersteuning van de eigen verenigingen. Het hoogtepunt van deze werking is de jaarlijkse ‘Dag van de Egemse Gemeenschap’. Door corona kon deze vorig jaar niet doorgaan, maar op zaterdag 2 oktober werd de draad weer opgenomen.

Op die speciale dag voor de Egemnaren wordt sinds 17 jaar ook een Laureaat Egemse Verdienste gehuldigd, een eer die te beurt valt aan een persoon die door zijn inzet op verenigings- en sociaal vlak Egem op de voorgrond heeft geplaatst.

Dit maal ging de titel naar Gerda Tuytens, die vorig jaar al verkozen werd door de Egemse Raad voor Cultuurbeleid en dus de titel voor twee jaar mag dragen. Zij kreeg het ingelijste gedicht ‘ons dorp’ van Toon Vanlaere en het erelint tijdens een receptie, die gehouden werd na de eucharistieviering in de Egemse Kerk.

Laureatenkoppel

Op zijn eigen, wat ludieke, wijze schetste Wim Popelier tijdens zijn speech de verdienste van de Laureaat voor het Egemse dorpsleven. “Laat ons deze feestelijke avond op een wat ingetogen manier beginnen, want twee van de Egemse voortrekkers zijn niet meer onder ons. Marc De Laere en Frans Vaneenoo zijn ons het voorbije jaar immers ontvallen. De eerste heeft nog de eer mogen smaken om Laureaat te worden, voor de tweede hebben we niet de kans gekregen om het hem te laten worden, iets waar we achteraf gezien toch wel schromelijk in tekort geschoten zijn. Maar we moeten verder en na een jaar afwezigheid door corona vieren we vandaag weer de Dag van de Egemse Gemeenschap, zij het in een wat beperkter stramien, waardoor we moesten uitwijken van CC Het Burthuis naar de Egemse kerk. Maar nu over onze Laureaat zelf. Gerda en haar man Guido De Meulemeester zijn pas het tweede koppel dat Laureaat werd, maar zij zijn de eersten die het in twee verschillende verkiezingen geworden zijn. Gerda is immers 10 jaar na Guido tot Laureaat verkozen. We kunnen niet genoeg de verdienste van Gerda voor de Egemse parochie benadrukken. Er wordt wel eens gezegd dat de kerk bestuurd wordt door mannen, maar gedragen wordt door vrouwen en dat is bij Gerda zeker het geval. Zij toont een tomeloze inzet in haar werk voor de vormelingen en voor het kerkgebouw en als penningmeester van de Egemse kerkfabriek. Vrijwilligers, die achter de schermen werken, zijn noodzakelijk voor de werking van een vereniging en dat geldt zeker ook voor Gerda, die liever in de luwte werkzaam is. Samen met Guido zet zij zich in voor de Egemse gemeenschap en we mogen in dit geval ook zeggen: achter elke sterk vrouw staat een sterke man.”

Niet verwacht

We vroegen uiteraard ook om een reactie aan Gerda zelf. “Ik had het absoluut niet verwacht. Ik sta absoluut niet graag in de belangstelling en toen ik telefoon kreeg dat ik verkozen was tot laureaat heb ik echt even getwijfeld om het te aanvaarden. Maar ja, de keuze was gemaakt en tenslotte is het ook wel een vorm van erkenning door de Egemse gemeenschap. Het is wel een beetje raar dat ik laureaat ben voor twee jaar, maar daardoor heb ik wel wat langer aan het idee kunnen wennen. Het is pas toen ik met pensioen ging dat ik mij beginnen engageren ben in het verenigingsleven, iets waar ik nog geen minuut spijt van gehad heb.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.