Gerarda Barzeele (93) krijgt als eerste Kortrijkzane vaccin: “Maar rest volgt te traag”

Gerarda Barzeele (93) uit woon-zorgcentrum Sint-Jozef in Kortrijk krijgt op woensdag 6 januari het allereerste coronavaccin in Kortrijk. “Gerarda is een geboren en getogen Kortrijkzane. Ze liep afgelopen zomer het virus op, maar genas gelukkig snel. Ze heeft jammer genoeg maar weinig familie”, verklaart schepen De Coene de beslissing.

Morgen (woensdag) vanaf 10.30 uur worden in Kortrijk de eerste coronavaccins uitgedeeld. WZC Sint-Jozef, uitgebaat door Zorg Kortrijk, is als eerste aan de beurt. De vaccins werden maandag al geleverd bij AZ Groeninge en zijn op dit moment aan het ontdooien. Woensdagochtend worden ze dan geleverd aan het WZC. Eens de flesjes uit de koeling zijn, hebben verpleegkundigen 30 minuten de tijd om ze te gebruiken.

In november al besmet

Gerarda Barzeele (93) krijgt als eerste Kortrijkzane een vaccin toegediend. Ze is niet de eerste West-Vlaamse die beschermt wordt tegen het coronavirus. Die eer gaat naar Monique Van Coillie (78) die in De Zonnewende in Meulebeke verblijft. Daar beginnen ze al met vaccineren om 10.00 uur.

“We kozen voor Gerarda omdat ze een geboren en getogen kortrijkzane is”, legt schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A) uit. “In november raakte ze besmet met corona. Gelukkig was ze er met een paar dagen koorts vanaf. Omdat we niet weten of en hoeveel antistoffen haar lichaam heeft aangemaakt, heeft ze het vaccin dus zeker nodig. Bovendien heeft Gerarda niet veel familie. Enkel een neef die ook slecht te been is. Een beetje aandacht en warmte is voor haar dus mooi mee genomen.”

De man van Gerarda overleed een tijdje geleden al. De vrouw woonde haar hele leven in de Stasegemsesteenweg in Kortrijk. Kinderen heeft ze niet. Werken deed ze jarenlang voor Barco in de Theodoor Sevenslaan. Later ging ze aan de slag als poetsvrouw. Ze gaat nog graag eens op stap met haar rollator als de zon schijnt. Daarom stelde ze zich ook vrijwillig kandidaat om het vaccin te ontvangen. Ze hoopt een klein beetje vrijheid terug te winnen.

Sneller vaccineren?

In totaal worden morgen alle 130 bewoners van WZC Sint-Jozef ingeënt. “We zetten daarvoor vier teams in. Binnen anderhalf uur zou alles achter de rug moeten zijn”, aldus schepen De Coene. Het gaat om een eerste test. De andere WZC’s zullen dus pas later volgen. Pas tegen eind februari zullen alle bewoners van de Kortrijkse WZC’s hun twee prikjes gekregen hebben.

De schepen is daar niet onverdeeld tevreden mee. “Wat ons betreft kan alles afgerond worden op enkele dagen tijd”, klinkt het. “Ik begrijp dan ook niet dat het zo lang moet duren voor we de vaccins ontvangen. Ze zijn immers al beschikbaar. Ik heb er dan ook op aangedrongen dat we sneller meer vaccins zouden ontvangen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.