Gerarda Barzeele (93) is eerste gevaccineerde Kortrijkzane: “Hopelijk blijf ik nu gezond”

Gerarda Barzeele (93) uit woon-zorgcentrum Sint-Jozef in Kortrijk kreeg vandaag, op woensdag 6 januari om 10.30 uur stipt het allereerste coronavaccin in Kortrijk. “Alleen achteraf deed het een klein beetje pijn. Maar bang was ik niet. Hopelijk mag ik komende zomer weer buiten komen”, klinkt het.

Geralda hield zich goed terwijl ze een prikje kreeg van de dokter.© AN
Geralda hield zich goed terwijl ze een prikje kreeg van de dokter.© AN

WZC Sint-Jozef in Kortrijk is een van de vier Vlaamse woonzorgcentra waar vandaag bij wijze van test al vaccins worden uitgedeeld. Om 10.30 uur vroeg een dokter Gerarda Barzeele of hij haar het vaccin mocht toedienen en of ze wist waarvoor het moest dienen. ‘Joak’ klonk het heel overtuigd. Enkele seconden later was de geboren en getogen Kortrijkzane beschermd tegen het coronavirus.

Geen familie

“Echt bang was ik niet hoor”, vertelt Geralda, toch enigszins onder de indruk van de vele camera’s die op haar gericht zijn. Ze is al die aandacht niet gewend want ze heeft behalve een neef geen familie meer die haar kan komen bezoeken. “Veel kan ik niet meer. Maar als het goed weer is ga ik graag eens wandelen met mijn karreke . Hopelijk mag dat komende zomer weer. Ik hoop vooral dat ik nog even gezond blijf.”

In november raakte Geralda al eens besmet met het coronavirus. Gelukkig herstelde ze na een paar dagen koorts volledig. Ze is niet de eerste West-Vlaamse die beschermt wordt tegen het virus. Die eer gaat naar Monique Van Coillie (78) die in De Zonnewende in Meulebeke verblijft. Daar begonnen ze al met vaccineren om 10.00 uur. “Geklopt op de eindmeet”, grapte schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A).

Hij en burgemeester Ruth Vandenberghe woonden het gebeuren bij en presenteerden Geralda achteraf elk een bos bloemen om haar te feliciteren. De oudere dame reageerde verbaasd, mar heel tevreden. “Die gaan we op de kamer zetten”, klonk het.

Geralda was zichtbaar aangedaan toen schepen Philippe De Coene haar een bos bloemen aanbood.© AN
Geralda was zichtbaar aangedaan toen schepen Philippe De Coene haar een bos bloemen aanbood.© AN

Hoop

Directeur van WZC Sint-Jozef Kris Vermael, reageert opgelucht. Nochtans verandert er in de praktijk niet onmiddellijk veel. Zo worden er nog geen extra bezoekers toegelaten. “Maar het geeft hoop. Na wat wij hier tijdens de eerste en de tweede golf hebben meegemaakt, is dat echt een last die van onze schouders valt. Het geeft gemoedsrust. Het symbolische einde van de tunnel is eindelijk in zicht. Nu is het reikhalzend uitkijken naar de vaccins voor onze medewerkers.”

Het voorbereiden van het vaccin gebeurt uitsluitend door verpleegkundigen in een aparte ruimte.© AN
Het voorbereiden van het vaccin gebeurt uitsluitend door verpleegkundigen in een aparte ruimte.© AN

In een uurtje tijd werden alle 130 bewoners van het WZC ingeënt. Tegen eind volgende week zouden alle 5.188 bewoners van de Kortrijkse rusthuizen hun eerste prik gekregen moeten hebben gekregen. De 7.400 personeelsleden moeten nog even geduld oefenen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.