Gerard Berteloot mag zich de oudste man van Ledegem noemen

Gerard Berteloot 101 jaar oud Ledegem coronaveilige foto zonder college nemen foto JS © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

Gerard Berteloot werd op 29 juni 2020 101 jaar. Hij woont nog steeds zelfstandig in zijn huis in de Papestraat. Het is een kwieke man met aandacht voor zijn omgeving en een nuchtere kijk op de wereld.

Afgezien van wat pijnlijke voeten heeft hij nergens last van en tot twee maand geleden reed hij nog met de auto om ‘commissies’ te doen. “En ik kan nog altijd wat kleine karweitjes opknappen zoals een scheve nagel recht kloppen”, glundert hij. ‘Pepe Schare’, zoals hij gekend is op de gemeente doet zijn verhaal.

Gerard is geboren in Izegem op de Bosmolens op 29 juni in de prille zomer van 1919. Vader Berteloot was schoenmaker, moeder had een winkel van textielwaren. Gerard herinnert zich zijn moeder als iemand die altijd bezig was met naald en draad en achter haar naaimachine zat. De liefde voor het beroep erfde hij wellicht van zijn moeder. Gerard leerde de stiel van kleermaker bij Alfons Verheule in Rollegem-Kapelle, waar hij van 1933 tot 1938 mocht meehelpen. Zijn naaimachine die hij in 1938 kocht staat trouwens nog steeds in zijn naaiatelier. In 1944 trouwde Gerard met Anna Raes, rasechte Ledegemse. En dat is een apart verhaal. “Mijn leven had er helemaal anders kunnen uitzien, indien het op een goeie zondag tijdens de oorlogsjaren goed weer was geweest”, vertelt hij. “Elke zondag kwam Anna Raes, een jong meisje uit Ledegem gerief kopen in de winkel van mijn moeder in Izegem, want ze was zelf naaister. Die bewuste zondag was het slecht weer, dus besliste ze om op maandag spullen te gaan kopen. Daar botste ze op mij, Anna werd mevrouw Berteloot en de rest is geschiedenis. Wat een zondag met slecht weer allemaal kan veroorzaken.”

De Schaar

Anna en Gerard trouwden de laatste dagen van de oorlog op 19 augustus 1944 en trokken in de tweewoonst van het ouderlijk huis van Anna in de Papestraat. Daar hebben ze vijf jaar lang gewoond en tegelijkertijd gewerkt. Bij Anna was je aan het juiste adres om een kleedje op maat te bestellen. Gerards specialiteit waren maatpakken. In 1948 konden ze een woning op de kop tikken in de Stationsstraat. De winkel kreeg de toepasselijke naam De Schaar. “Ik koos voor die naam en gebruikte die voor al mijn correspondentie, omdat er in die tijd drie Berteloots in de Stationsstraat woonden, die op de koop toe allemaal kleermaker waren”, vertelt Gerard nog.

Gerard en Anna kregen drie kinderen: Romain geboren in 1946, was een gerenommeerd architect. Hij was het die de werken voor de restauratie van de kerk van Rollegem-Kapelle opvolgde. Romain overleed veel te vroeg in het jaar 2011, hij was pas 65. Rozanne woont langs de Provinciebaan, is geboren in 1949, haar echtgenoot Rik Jacques overleed in 2007. Zoon Bernard is van 1953, gehuwd met Chantal Vanhoo en ze wonen in Zwevegem. Er zijn zes kleinkinderen: Valerie, Valentin, Violette, Bruno, Nanou en Winnie. En evenveel achterkleinkinderen: Kaleb en Sifra, Henri, Gisèle en Gaspard en Esther.

formidabele poetsvrouw

Gerard kan rekenen op de goede buren Lionel en Marnix. Ze brengen me iedere dag de krant en komen mijn dieren voederen. Ze zijn altijd slechts één telefoontje van mij verwijderd. Ik heb bovendien al 19 jaar een formidabele poetsvrouw, Kathleen en dagelijks komt thuisverpleegster Solange mijn bloed- en suikergehalte controleren. En natuurlijk is er mijn goeie vriend, Tosh, mijn hondje dat al 16 jaar aan mijn zijde staat. Verder hou ik me bezig met het samenstellen van de Berteloot-stamboom, die ik al samengesteld heb tot in het jaar 1600. Mijn geheim? Ik ga iedere avond exact om 22.15 uur slapen. Maar vóór ik ga slapen drink ik altijd een glas blended Scotch whisky, met twee ijsblokjes. Niet zomaar ijsblokjes, maar ijsblokjes met berkensap. Dat tapte ik tot voor kort zelf uit mijn zes berkenbomen die ik had. Telkens in maart kon ik tot dertig liter winnen in 10 dagen, die ik dan invroor. Niets zo zuiverend als dat! Op naar 102!” (EDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier