Geplande mars voor democratie niet toegelaten: “Te groot risico voor volksgezondheid”

De geplande betoging was een reactie op de eerdere 'mars tegen de straffeloosheid'.
Redactie KW

Op sociale media wordt opgeroepen om op zondag 27 september mee te lopen in een betoging in Oostende. Het stadsbestuur en politie Oostende benadrukken dat deze betoging niet toegelaten is. Ze roepen de organisatoren op om de mars niet te laten doorgaan en eventueel een alternatieve actie te bedenken die wel coronaproof is.

Op sociale media circuleert sinds vorige week een oproep voor een nieuw betoging in Oostende, onder de noemer ‘mars voor democratie’. De organisatoren van de geplande betoging laten uitschijnen dat er toelating verleend is door Stad Oostende. Het stadsbestuur en de politie van Oostende benadrukken dat dit niet klopt.

Mars kan niet volgens regels Nationale Veiligheidsraad

De regels van de Nationale Veiligheidsraad zijn duidelijk. Voor betogingen op de openbare weg moet steeds toestemming gevraagd worden aan de lokale overheid. Zoals bij alle evenementen moet de organisator ook verplicht de online toepassing Covid Event Risk Model (CERM) invullen en het verkregen certificaat toevoegen aan de aanvraag. In ieder geval moet de betoging ‘statisch’ zijn en plaatsvinden op een plek waar de veiligheidsafstanden gerespecteerd kunnen worden.

“Een mars is zeker geen statische betoging en kan dus onmogelijk toelating krijgen. Wij staan als politie opnieuw klaar om op te treden. Dergelijke acties vragen veel extra inzet van onze mensen die al heel zware maanden achter de rug hebben”, aldus korpschef Philip Caestecker.

Alternatieve acties mogelijk zonder samenscholing

Ook de eerdere mars in Oostende (‘tegen straffeloosheid’) was niet toegelaten. De politie maakte proces-verbaal op, het onderzoek naar het roepen van racistische slogans loopt.

“We kunnen echt geen betogingen toelaten nu het coronavirus opnieuw in opmars is. Dergelijke samenscholingen vormen een te groot risico voor de volksgezondheid” zegt burgemeester Bart Tommelein. “Het getuigt ook van weinig respect voor iedereen die in moeilijke omstandigheden wél de regels naleeft, zoals mensen die een begrafenis, huwelijksceremonie of culturele voorstelling coronaproof organiseren.”

Het stadsbestuur heeft aan de organisatoren van de geplande mars gevraagd om te zoeken naar een alternatieve actie, zonder samenscholing. “We hopen dat ze dit alsnog overwegen. Er zijn andere – veiligere – manieren om je stem te laten horen” besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier