https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geovanni Vanhercke onderhoudt de begraafplaats van Middelkerke: “Ik geniet er echt van de stilte”

Geovanni Vanhercke, samen met schepen Henk Dierendonck op de begraafplaats in Middelkerke. (foto LC)
Paul Bruneel

Geovanni Vanhercke (41) is verantwoordelijk voor het onderhoud van de begraafplaats in Middelkerke. “Veel mensen vinden deze plaats een beetje luguber, maar ik heb er geen moeite mee om hier rond te wandelen. Tijdens mijn werk kan ik echt wel genieten van de stilte.”

Geovanni Vanhercke was tot drie jaar terug aan de slag bij een bouwbedrijf, maar stapte dan over naar de gemeentediensten van Middelkerke om er aan de slag te gaan bij de groendienst. Een jaar later volgde hij Eddy Vandenhouweele op, die met pensioen ging, als verantwoordelijke voor de begraafplaats in Middelkerke. “Het is niet makkelijk om iemand als Eddy op te volgen, hij kent de begraafplaats als geen ander. Bijna direct kan hij aangeven wie op welke plaats begraven ligt. Zo ver sta ik nog niet, maar ik doe mijn werk heel graag”, aldus Geovanni.

Knop omdraaien

“In de zomer zorg ik ervoor dat het onkruid geen kansen krijgt en nu is het vooral snoeiwerk dat ik verricht. In de winter zijn er soms dagen dat ik niemand zie op het kerkhof. Ik assisteer ook bij de begrafenissen in Wilskerke en Middelkerke, samen met Ivan Deschacht. Eerlijk gezegd is dat toch wel speciaal, vooral als het om mensen gaat die je goed kent. Je moet de knop kunnen omdraaien en soms ook eens een luisterend oor zijn voor de familie van de overledene. Ik weet dat sommige mensen dit nodig hebben en dat doet deugd. Je moet vooral sereen te werk gaan en zorgen dat er niets misloopt. Als er dan toch iets gebeurt wat niet voorzien is, moet je dit proberen op te lossen zonder dat iemand er iets van merkt. Ik heb wat dit betreft heel veel opgestoken van mijn voorganger Eddy Vandenhouweele”, zegt Geovanni.

De tijd dat voor iedere overledene een put moest gegraven worden, is voorbij, want amper 20 % kiest nog voor volle grond of een kelder. Er zijn op vandaag veel uitstrooiingen of bijzettingen in het urneveld of columbarium. “Wat de bloemen in deze periode betreft, zijn er toch nog veel mensen die kiezen voor de traditionele chrysanten, alhoewel er ook veel bloemstukken worden geplaatst. De bloemen blijven in principe staan tot de eerste week van december”, weet Geovanni te melden.

Veel aandacht

“We proberen om de begraafplaats zo netjes mogelijk te houden en er wordt veel aandacht besteed aan het onderhoud. De oude kelders die leegstaan, bekleden we nu met een houtconstructie en er komen ook nog cedummatten op de kelder zodat alles er mooier uitziet”, zegt schepen Henk Dierendonck (Lijst Dedecker). “De procedure die opgestart werd in oktober van vorig jaar om graven die niet-geconcedeerd zijn of waarvan de kosteloze termijn is verstreken, is ook ten einde gelopen en na de ontruiming zal de vrijgekomen ruimte worden gebruikt voor nieuwe graven. 232 graven kwamen hiervoor in aanmerking en ook 33 nissen in het columbarium. Voor de nissen loopt de procedure nog tot 31 december 2020.”

Wie de Middelkerkse begraafplaatsen bezoekt, zal dit de komende dagen moeten doen met een mondmasker aan en voldoende afstand houden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten