Georgine van Capriss bergt na 36 jaar haar stoffen op

Georgine Van de Vijver samen met haar man Arsène Audenaert in haar zaak in kwaliteitsstoffen Capriss in de Oostendestraat. Na 36 jaar houdt ze haar winkel voor bekeken en verkoopt uit. Het pand staat te huur. © foto JS
Johan Sabbe

Na 36 jaar zet Georgine Van de Vijver een punt achter haar boetiek in stoffen en maatwerk Capriss in de Oostendestraat. De uitverkoop is aan de gang en de kwaliteitsstoffen mogen voor de helft van de prijs de deur uit. “Het is welletjes geweest”, zegt de vrouw die met haar echtgenoot Arsène Audenaert in de Koolskampstraat woont. “Het is tijd voor iets anders. Ik wil vooral meer van onze kleinkinderen genieten.”

Georgine (59) en Arsène (64) hebben twee dochters, Veerle (33) en Inge (31), maar hun zoon geniet met stip de grootste bekendheid: burgemeester Kristof Audenaert (36). Het echtpaar kreeg vijf kleinkinderen in amper drie jaar tijd en het zesde is op komst.

Workshops opgestart

Georgine, die oorspronkelijk uit Brugge afkomstig is, heeft in vervlogen tijden twee jaar privéles haute couture gevolgd. Ze is ervaren en bedreven in het moeilijke patroontekenen. Ze doet dat nog altijd manueel, zonder computer dus. Op patroonpapier.

“Ik heb eerst twee jaar in het atelier van de dameskledingzaak Decotex in Oostkamp gewerkt”, zegt ze. “Maar ik wou graag op mijn eigen benen staan. In 1982 ben ik met Arsène getrouwd. Als industrieel ingenieur landbouw is hij leraar biologie geweest aan de land- en tuinbouwschool Vabi in Roeselare. We kwamen in de Driekoningenstraat in Torhout wonen en verkasten later naar ons huis in de Koolskampstraat. Ik kon in de Oostendestraat mijn huidige winkelpand huren, dat we nadien hebben kunnen kopen. Mijn stoffenzaak Capriss is er op 19 augustus 1983 opengegaan.”

Van bij de start focuste Georgine op kwaliteitsstoffen. De goedkope brol, zoals ze het zelf noemt, is nooit aan haar besteed geweest. “De klanten kwamen de stoffen per strekkende meter kopen en doen dat nog altijd”, vertelt ze. “Gaandeweg werd de vraag naar maatwerk groter en ben ik zelf patronen beginnen te tekenen om de stijlvolle dameskleding door onze naaisters naar de wensen van de klant te laten maken. In 2014 heb ik een extra project opgestart: workshops voor naai- en maatwerk in het atelier boven de winkel. Dat is een groot succes geworden. Het bewijst dat je als winkelier af en toe een nieuwe stap moet durven te zetten.”

Georgine koopt de kwaliteitsstoffen vooral vanuit Italië en Frankrijk in. “Beide landen zijn zo’n beetje het mekka van de betere textiel”, zegt ze. “Ik heb nooit willen toegeven aan mindere kwaliteit. De klanten waardeerden dat en bleven komen, ook in de huidige tijden van internetkopen en de webshops. Al is de grote groei van halfweg de jaren negentig intussen allang verleden tijd.”

Geen kans op verveling

Georgine verkoopt nog uit tot ten laatste eind september. Dan bergt ze de resterende stoffen definitief op. Tegen die tijd hoopt ze een huurder voor het winkelpand gevonden te hebben.

“Ik heb mijn zaak 36 jaar lang heel graag gerund”, zegt ze. “Ik had het voorrecht om veel mensen te leren kennen en hen te helpen kleden voor elke gelegenheid. De glimlach en de dankbaarheid van de klanten zullen me altijd bijblijven. Maar zoals gezegd, is het nu tijd voor iets anders. Ik wil het rustiger aandoen en, waar nodig, me om onze nog erg jonge kleinkinderen ontfermen. Ik hou ook van koken en van reizen. En ik zal uiteraard nog wel eens een patroontje tekenen (lacht). De kans dat ik me straks verveel, is zo goed als onbestaande.”

Of er anno 2019 nog plaats is voor stoffenboetieks? “Ik denk het wel. Al is het sowieso moeilijker dan vroeger. Helaas wordt de groep van mensen die patronen kunnen tekenen, almaar kleiner. En dat vind ik bijzonder jammer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier