Georgette neemt afscheid van De Loco in Marke

© EDB
Redactie KW

Het einde van 2018 ging voor Georgette Verschaete (68) uit Marke ook gepaard met de sluiting van haar café De Loco in de Rekkemsestraat. Na 23 jaar nam ze zondag afscheid met een pop-up op de markt en een feestje in haar café.

Georgette Verschaete groeide op in een bakkerij in Gullegem. Ze startte haar carrière ook in Gullegem, waar ze veertien jaar een kledingwinkel runde. “Maar ik wou eigenlijk een café uitbaten en toen ik in De Loco in Marke kwam dat was toen een bruine kroeg wist ik dat dit het was.” Ondertussen onderging het café een make-over door de gave van Georgette in het smaakvol inrichten, vier jaar geleden werd de zaak nog verbouwd. “Het was wel wat moeilijk om aanvaard te worden in Marke, maar ondertussen zijn hier klanten die al de volle 23 jaar dat ik het café uitgebaat heb zijn blijven komen.”

Tijd om te stoppen

Nu Georgette 68 is vindt ze de tijd rijp om te stoppen. “Ik moet naar mijn lichaam luisteren en ook de avonduren zijn er te veel aan. Ik heb me altijd geamuseerd en mocht ik nog iets vinden waar ik enkele uurtjes per dag kan bezig zijn, zou ik het misschien nog wel overwegen.”

Ondertussen verhuisde Georgette van het café naar een appartement in Marke. “Had ik geen kinderen gehad, dan was ik opnieuw naar Gullegem getrokken, maar mijn kinderen en kleinkinderen wonen hier en ik ken iedereen.” Georgette neemt zich voor om gewoon te genieten van haar twee zonen en twee kleindochters. “Ik pas me ook wel snel aan en verheug me er op om niet meer telkens rekening te moeten houden met het uurwerk. Er zijn geen verplichtingen meer. Ik kan nu wat vaker iets gaan eten of naar het voetbal in Marke gaan. In kaartersclubje in ‘t Clubhuis zullen ze me ook wel eens zien. Als er eens ergens moet ingesprongen worden om te bestellen zal ik dit met plezier doen.”

Afscheidsfeestje

Zondagvoormiddag stond Georgette met een pop-up op de markt. “Ik had altijd eens op de markt willen staan, en omdat er telkens een Markenaar het pop-upkraampje kan uitbaten, stelde ik me nog eens kandidaat hiervoor. De muziekvereniging van Marke kwam zelfs met 15 mensen spelen.”

Zondagnamiddag kwamen haar klanten afscheid nemen in het café en op de laatste dag van het jaar gingen de deuren van De Loco dicht om 18 uur. Op 9 januari openen de nieuwe uitbaters. Georgette deelde aan haar vaste klanten pakjes zakdoekjes uit met de mededeling dat ze stopt. “Zelf zal ik hier niet meer binnenkomen”, zegt ze. “Het zou me te veel pijn doen.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier