Georges maakte kunstwerk voor 80ste verjaardag Will Tura

Georges Schelstraete bij de kubus in het Stadspark waaronder zijn kunstwerk tot zondag verborgen blijft. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Redactie KW

Door corona was het meer dan een jaar wachten op de onthulling van het kunstwerk ter ere van de 80ste verjaardag van Will Tura. Ook het creatieve brein dat het beeld ontwierp, kunstenaar Georges Schelstraete (73) uit Oostrozebeke, moet tot het grote feest op 1 augustus de lippen stijf op elkaar houden.

Toen Stad Veurne in 2018 een wedstrijd uitschreef om een kunstwerk te ontwerpen dat op de 80ste verjaardag van Will Tura zou worden onthuld voor Veurnes ereburger wist Georges nog van niks.

“Het was mijn goede vriendin Susy Desimpele én een van Wills trouwste fans die mij aanspoorde om mee te doen”, vertelt Georges. “Mijn hersens pijnigen om tot een goed ontwerp te komen, dat doe ik nooit. Dikwijls komt de inspiratie vanzelf, niet zelden wanneer ik in mijn auto zit. Dan droom ik soms weg bij een stukje muziek op de radio, die altijd is afgestemd op Klara. Daar hoor je zelden of nooit nummers van Will Tura, maar ik ben wel met zijn muziek opgegroeid.”

“Wijlen mijn broer, die kleermaker was, zong aan zijn naaitafel dikwijls luidkeels de liedjes mee, en die kan ik zelf ook moeiteloos meezingen als ik ze hoor. Met flarden die door mijn hoofd schoten, ging ik aan de slag…”

“Ik heb meerdere ontwerpschetsen gemaakt, ideeën op papier gezet, en dan maquettes gemaakt. Ik teken, schilder en maak bronzen beelden van mensen, maar het moet altijd meer zijn dan een louter realistische, statische weergave.”

“Ik wil dat mijn werk de pure realiteitsweergave overstijgt en een verhaal wordt, waaraan ik graag een poëtische toets toevoeg en dat aanleiding geeft tot interactie.”

Ontmoeting met Will

“Omdat ik Will nog nooit persoonlijk had ontmoet, moest ik me baseren op foto’s. Maar foto’s van een artiest op een podium tonen nooit de mens zoals hij écht is, in zijn normale doen. Daar schoot Susy mij te hulp. Zij zorgde voor een reeks geschikte foto’s, maar ook voor een ontmoeting met Will in mijn atelier. Wat ik zeker niet wilde: een glad, gepolijst beeld zonder veel uitstraling. Ik hou daar niet van, gladde beelden symboliseren voor mij gladde mensen… “

“Elke mens heeft, net als mijn beelden, ‘krasjes’, kleine hebbelijkheden en onhebbelijkheden.”

“Met mijn werk wilde ik Will in zijn gloriejaren, in volle creativiteit, weergeven. Het is een ‘vrij’ figuratief beeld geworden, maar meer mag ik daarover nog niet prijsgeven. Met het uiteindelijke resultaat ben ik echt wel tevreden, ook dankzij de samenwerking met kunstgieterij Art Casting uit Oudenaarde. Zij gebruiken het geavanceerde ceramic-shell-gietprocedé waarbij het beeld continu in een bad met het product wordt ondergedompeld. Daardoor worden alle details haarscherp overgenomen, zodat je zelfs de kleinste vingerafdruk in het gietstuk terugvindt. De eerste laag is bijzonder fijn. Het werk wordt gebakken op 1200 °C en in de holle vorm wordt brons gegoten. Daarna wordt het geciseleerd, gezandstraald en gepatineerd.”

Elke mens heeft, net als mijn beelden, ‘krasjes’, onhebbelijkheden en hebbelijkheden

Georges wil het publiek in Veurne ook kennis laten maken met zijn werk, en stelt nog tot woensdag 4 augustus recent werk tentoon in ‘t Spaans Paviljoen, Ooststraat 2, Veurne, van 13.30 tot 18 uur. “Daar kunnen mensen zien hoe ik te werk ga”, verduidelijkt Georges. “Enerzijds ben ik een nieuwsfreak die volgt wat er in de wereld gebeurt, maar zodra ik de deuren van mijn atelier dichtschuif, ben ik in een andere wereld… Dan sluit ik alle onheil buiten, dan probeer ik ‘mijn’ wereld van dynamiek, verwondering, bewondering… te vangen en zichtbaar te maken met potloden, penselen, acryl en inkt op canvas, handgeschept papier, met de gulle aanwezigheid van de fijne mensen die mijn modellen zijn…”

Susy Desimpele is blij dat ze Georges heeft kunnen overtuigen om een blijvend aandenken en eerbetoon aan Will te maken. “Ik ken Will Tura intussen al 54 jaar en er is een goede band tussen ons ontstaan. Samen met mijn man heb ik een Facebookgroep, ‘Will Tura Vrienden’, met al 20.000 volgers, tot in Spanje en Amerika. Daar ben ik elke dag mee bezig, en ik weet dat Will op handen wordt gedragen, zowel bij zijn fans als bij andere artiesten. Will is altijd een aimabele man gebleven, niks is hem te veel voor zijn fans. Hij is heel graag onder de mensen. Voor mij is hij de vaderfiguur die ik nooit heb gehad, en elke keer als ik hem zie, vraagt hij naar mijn kleinkind: ‘hoe is het met de kleine’? Als er iemand het verdient om met zijn verjaardag in de bloemetjes te worden gezet, dan is hij het wel!”

Praktisch

Iedereen kan het verjaardagsfeest bijwonen via het reuzescherm op de Grote Markt, vanaf 14.30 uur met de onthulling van het kunstwerk in het Stadspark. Om 17 uur geeft Will Tura samen met Steve Willaert op vleugelpiano een miniconcert in de Sint-Walburgakerk. Enkele Vlaamse toppers waaronder Jelle Cleymans, Jan Desmet en Barbara Dex brengen op de Grote Markt tussen 18 en 21 uur een muzikale ode aan de Keizer van het Vlaamse lied.

Vanaf 21 uur wordt het spectaculaire verjaardagsconcert van Tura 75 uit 2015 opnieuw uitgezonden en rond 22 uur wordt het feest afgesloten met een muzikaal vuurwerk.

Op onze website kan je de Will Turaquiz spelen. Er zijn 81 vragen via www.kw.be/willtura80

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier