Geocaching is een spel in openlucht waarbij wordt gebruik gemaakt van een smartphone met gps-functie om op zoek te gaan naar verstopte 'schatten'. Het spel wordt wereldwijd gespeeld en ook in Izegem liggen tal van zogenaamde caches goed verborgen. Zo ook in de voormalige vlasroottoren aan de Klare Gracht in Izegem. "Daar werd zonder toestemming een cacher geplaatst op de toren en dit weekend klommen kinderen op de toren om die te zoeken", zegt schepen van Toerisme Kurt Himpe (N-VA).

"Er worden steeds meer caches verborgen op verrassende en mooie plaatsen. Bedoeling is dat je die dan zoekt en zo die plekken ontdekt. Geocaching is een moderne vorm van toerisme waar op zich geen probleem mee is. Alleen worden dergelijke caches vaak geplaatst zonder toestemming van de eigenaars en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn."

"De politie is intussen verwittigd en we doen nu in samenspraak met de Verenigde Rooters - die eigenaar zijn van de vlasroottoren - al het mogelijke om de cache zo snel mogelijk te verwijderen en de verantwoordelijke geocacher te contacteren."

De watertoren op de Bosmolens werd in 1958 geplaatst en is een mooie landmark in Izegem. "Maar niet vrij toegankelijk", benadrukt de schepen. "Het is zelfs zeer gevaarlijk om via de verroeste ladders op de toren te klimmen."

Veerle Devos, die betrokken is bij geocaching in Vlaanderen, nuanceert het verhaal. "De bewuste cacher staat al sinds 2013 online, met toestemming van de betrokken landbouwer. We hebben al die tijd de veiligheid gegarandeerd en tot op vandaag is er geen enkel ongeval gebeurd. Op de website van geocaching staat de bewuste cacher ook met een moeilijkheidsgraad van 4,5 op 5 aangeduid, staat er duidelijk dat je klimgerief nodig hebt én dat kinderen de toren niet mogen betreden. Ik denk dat de kinderen in kwestie niet aan geoaching aan het doen waren, maar gewoon op die toren wilden klimmen. In elk geval heb ik de bewuste cacher meteen oflfine gehaald."