Genoeg CWRM-beeldjes voor alle meters en peters

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vanaf 15 november kan iedereen gratis beeldjes van het kunstwerk ComingWorldRememberMe meenemen. Mensen die beeldjes maakten, vrezen echter dat ze te snel weg zullen zijn. “Onterecht. Er zijn beeldjes genoeg”, zegt Myriam Vanlerberghe, die ook ontkent dat er massaal beeldjes gestolen werden.

Gedurende de vijf herdenkingsjaren, van 2014 tot en met 2018, werden workshops en belevingsateliers georganiseerd met als doel 600.000 beelden uit klei te maken. Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die tijdens WOI het leven lieten in België

De expo ‘600.000 beeldjes – 600.000 namen’ liep nog tot zondag 11 november en maakte deel uit van de landart-installatie ‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) van kunstenaar Koen Vanmechelen. De tentoonstelling lokte ruim 250.000 bezoekers.

Van donderdag 15 november tot en met donderdag 20 december worden de beeldjes uit de expo ‘600.000 beeldjes – 600.000 namen’ verdeeld. Het publiek kan ze gratis komen afhalen in provinciedomein De Palingbeek in Ieper.

Bij elk beeldje hoort een ‘dogtag’ met daarop de naam van een maker en de naam van een slachtoffer van op de ‘Namenlijst’ van het In Flanders Fields Museum. Sommige van deze peters en meters lieten via sociale media blijken dat ze vrezen dat ze uit de boot zullen vallen als ze pas later een beeldje halen.

Zeer groot aanbod

“De peters en meters hebben we zoals beloofd via mail op de hoogte gebracht dat ze vanaf 15 november een beeldje kunnen halen. Er kunnen ook bestellingen worden gedaan voor een aantal beeldjes, zoals voor scholen en bedrijven. Maar dat is dan altijd onder voorwaarden”, zegt gedeputeerde voor Erfgoed Myriam Vanlerberghe.

“Ook mensen die geen peter en meter zijn, kunnen gaan omdat ook veel beeldjes gemaakt werden door sociale werkplaatsen en scholen. Die hebben geen individuele peter of meter. 600.000 beeldjes is ook heel veel. Er is duidelijk meer aanbod dan dat er peters en meters zijn. Er is echt genoeg om al deze weken beeldjes aan te bieden. De mensen hoeven zich dus niet ongerust te maken. In het begin zal het misschien wat druk zijn, maar we zullen personeel inzetten dat alles in goede banen zal leiden. Het is de bedoeling dat alles sereen gebeurd. Er worden geen beeldjes opgestuurd en er is een verbod van verkoop. Het is puur als persoonlijke herinnering dat de mensen zo’n beeldje mogen houden.”

Er gaan ook geruchten de ronde dat al heel wat bezoekers vroegtijdig beeldje meegenomen hebben. “Nee nee. Er zijn wel een aantal mensen heel vroeg geweest en als dat dan mensen waren van ver zijn, dan kan ik me inbeelden dat er hier en daar een beeldje meegenomen is, maar het is niet zo dat er al massaal beeldjes verdwenen zijn. Het is wel zo dat er een aantal beeldjes verlegd werden omdat ze aan het verzakken waren”, besluit Myriam Vanlerberghe.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier