Genieten van uniek Deadpool- of Star Wars-bier bij Moviefun in Brugge

Ward Scherpereel met enkele speciale filmbieren.© CLL
Ward Scherpereel met enkele speciale filmbieren.© CLL
Christophe Lefebvre

Voor de vaste klanten van de Brugse videotheek Moviefun was het schrikken toen ze Deadpool of figuren uit Star Wars als bier zagen verschijnen. De dvd’s en filmposters moeten plaatsmaken voor tripels en geïmporteerde IPA bieren. “Maar een gewone pint ga je hier nog altijd niet vinden”, lacht uitbater Ward Scherpereel (28).

In de vestiging in Sint-Kruis moeten de filmklanten ondertussen de winkelvloer al delen met bierkenners en de vestiging in Sint-Andries ondergaat binnenkort dezelfde metamorfose. “De wereld van de filmbeleving evolueert voortdurend. Als speciaalzaak moeten we die beweging volgen. Films vormen alles samen nog 10 procent van onze omzet, want zowat iedereen heeft een Netflix- account. We zochten en vonden een unieke en vooral erg lekkere aanvulling.”

Mythische bieren

In de rekken van deze nieuwe biertempel prijken kleurrijke blikjes en bizarre flessen, van massaproductie is er dan weer geen sprake. “Zelf ben ik een absolute bierliefhebber, maar in West-Vlaanderen loop je al snel tegen de grenzen aan”, gaat Ward verder. “Natuurlijk hebben de grote brouwerijen echt wel heerlijke biertjes, maar wij gaan echt op zoek naar de brouwerijen die op een klein en erg gespecialiseerd niveau spelen. Vanzelfsprekend zijn de Belgische bieren onze drijfveer, maar we zoeken het ook over de grens. Nederland, Amerika of zelfs Noorwegen en Estland? Je gaat ze hier allemaal in de rekken vinden. Dat brengt natuurlijk meteen een compleet nieuw palet aan smaken met zich mee. Bier met tiramisu of toffeetoetsen? Die staan hier bij ons gewoon in het winkelschap. Je moet het overigens niet altijd erg ver zoeken. Wie kent er het Garre-bier niet? Het mythische bier uit Brugge, enkel verkrijgbaar in hun eigen café! Tijdens de coronacrisis moesten ook zij de deuren sluiten en zakte hun verkoop in elkaar. We sloegen de handen in elkaar en hebben nu het unieke gerstenat hier in kleine flessen staan. We zijn natuurlijk West-Vlamingen en wulder elpen mekoar .”

Sterke Verkoop

Bierkenners van over de gehele provincie kregen al snel lucht van het nieuws en trokken richting Brugge, waar er zowaar al bijna schaarste heerste. “In de eerste dagen vloog het gros van ons aanbod er aan een rotvaart door”, lacht de zytholoog. “We gaan dus snel moeten aanvullen en het gamma fors moeten uitbreiden. Toch blijven we vasthouden aan ons principe dat we niet gaan meesurfen op het aanbod van de grote brouwerijen. Trouwens, bier is niet zomaar een drankje, het maakt deel uit van ons patrimonium. Je moet dan ook geloven in wat je de mensen aanbiedt en van iedere brouwerij kennen we het verhaal en de filosofie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.