Genieten tijdens virtueel Sportgala #VANRSL

Karl Vannieuwkerke met Fredje Deburghgraeve, Koen Naert en Oshin Derieuw.© gf
Karl Vannieuwkerke met Fredje Deburghgraeve, Koen Naert en Oshin Derieuw.© gf
Stijn Moerman

Zaterdag 20 februari vanaf 10.30 uur organiseerde Stad Roeselare vanuit Trax voor de eerste keer een digitaal Sportgala. Met de leuze ‘In 2020 is iedereen winnaar’ sloot men het afgelopen coronajaar af en blikte men vooruit op een (hopelijk) mooie sportzomer. Meer dan 150 kijkers volgden de prachtige show van begin tot einde.

Deze zomer staan de (uitgestelde) Olympische Spelen in Tokio op het programma. Dat was dan ook de rode draad doorheen de hele show. Presentator Karl Vannieuwkerke kreeg het gezelschap van Fredje Deburghgraeve, Koen Naert en Oshin Derieuw als panelleden en maakten er een boeiende show van.

Met ‘Fredje Raketje’ blikte Karl terug op zijn gouden medaille op de Olympische Spelen in Atlanta 1996. “Ik herinner mij alles nog, het was een fantastische beleving in Atlanta. (lacht) Maar als je die medaille behaald hebt op de eerste dag, verlang je om terug te keren naar huis, om bij je supporters te zijn. De ontvangst in Roeselare was dan ook onvergetelijk. Of ik er nog vaak over aangesproken word? Niet dagelijks, maar als ik nieuwe mensen ontmoet, komt het toch altijd ter sprake. Velen van hen zijn indertijd ’s nachts opgestaan om te kijken.”

Geen Spelen voor Oshin

Een olympische medaille is dan ook voor het leven. Koen Naert stoomt zich daarom met ambitie klaar voor de Spelen in Tokio: “Het uitstel was een mooi cadeau, want ik was vorig jaar te gefixeerd op de Spelen, waardoor ik allesbehalve in orde was. Gelukkig dat ik dus wat extra tijd gekregen heb om terug mezelf te worden. Of een medaille mogelijk is? De concurrentie is enorm, maar ik zal er alvast alles voor doen.”

Oshin Derieuw luistert aandachtig naar Koen Naert© gf
Oshin Derieuw luistert aandachtig naar Koen Naert© gf

Oshin bereidde zich ook voor op de Spelen, maar kreeg deze week slecht nieuws: het kwalificatietornooi in Frankrijk werd geannuleerd, waardoor ze zich niet meer kan plaatsen. “Dinsdag heb ik het moeten lezen op het internet. Dat kwam heel hard binnen… We hebben nog gekeken of er andere mogelijkheden waren, maar er is niets meer. Al dat harde werk… Mijn droom valt in het water.”

Leuke interemezzo’s

Het sportgala werd opgeluisterd door muziek van de Antwerpse broers Mathieu en Guillaume en tussen de panelgesprekken werden er leuke interviews en filmpjes getoond. Er werd geopend met een interview met Sofie Vervaecke, de Roeselaarse ballerina die in Duitsland op topniveau aan ballet doet. “Door corona besef ik nog meer dat dit mijn grootste passie is. Ik leef er dan ook iedere dag honderd procent voor.” Een understatement, want ze is van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur bezig met ballet.

Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan het Roeselaarse sportmedisch centrum Sport’R, uniek in Vlaanderen. Ook Sven Decaestecker was van de partij op Trax. Deze gewezen zwemmer behaalde maar liefst zeven finales op vier deelnames aan de Paralympische Spelen. “Ik ben heel blij dat ik zo lang heb kunnen meedraaien op dat niveau. Of het alle opofferingen waard was? (zonder twijfel) Ja, maar nu sport ik niet zo veel meer. Net als Fredje ga ik bijna nooit nog naar een zwembad. (lacht) Alleen om mijn vriendin een plezier te doen.”

Schepen van Sport José Debels en burgemeester Kris Declercq waren ook van de partij.© gf
Schepen van Sport José Debels en burgemeester Kris Declercq waren ook van de partij.© gf

Bij de komende Spelen zullen enkele nieuwe sporten op het programma staan, zoals skateboarden, surfen, honkbal, softbal, sportklimmen, karate… Het duo ‘Triene en Christine’ ging alvast op verkenning en ze leerden op Trax de basis van het skaten, breakdancen en karate. Vervolgens gingen ze ook op bezoek bij indoorski Mont Blanc, waar eigenaar Wim Bracke hen lessen gaf. Er werd tot slot nog een bezoek gebracht aan knikkerverzamelaar Christiaan Therry.

Promofilmpje voor Roeselaarse sportclub

Tot slot kwamen schepen van Sport José Debels en burgemeester Kris Declercq nog even langs op Trax. “In 2020 heeft iedereen zijn best gedaan in moeilijke omstandigheden. Daarom is iedereen een winnaar. Veel mensen zijn ook aan het sporten gegaan en daarop willen we nu inspelen. Naast Roeselare Loopt en onze Stravagroep gaan we nu ook een wandel- en loopnetwerk oprichten. We mikten aanvankelijk op 40 km, maar ondertussen zitten we al aan 80 km aan routes die bewegwijzerd zullen worden. In april volgt de officiële voorstelling.”

Er werd door de burgemeester onder de Roeselaarse clubs ook een professioneel promofilmpje verloot. Dat werd gewonnen door Hypnosis Dance Academy.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.