Genieten op Open Wijngaardfeesten in Heuvelland

Jan Staelens met zijn schoonzoon.© EF
Jan Staelens met zijn schoonzoon.© EF
Redactie KW

Vorig jaar waren er omwille van corona geen Open Wijngaardfeesten in Heuvelland. Dit jaar werd gekozen voor een coronaproof event gespreid over twee dagen. Zaterdag kende een zonnig verloop, zondag viel ei zo na in het water. Toch genoten de wijnliefhebbers van het rijke aanbod van de deelnemende wijnboeren.

Het grote publiek was opnieuw welkom bij de wijnboeren. “Vorig jaar kon het evenement omwille van corona niet doorgaan, maar ook nu moeten we onze formule wat wijzigen. In plaats van één opendeurdag kozen we voor een opendeurweekend, om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven van de wijnen te komen proeven,” vertelt Jill Boudrez, sedert dit jaar de nieuwe voorzitster van Vintage Heuvelland. Op de Open Wijngaardfeesten kon voor het eerst geproefd worden van de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke.

“Met mijn Cuvée Denise, één van mijn eerste drie wijnen die nu klaar zijn, breng ik een ode aan mijn 87-jarige moeder,” geeft wijnboer en CEO van het cinemacomplex Imagix, Jan Staelens (57) mee. Bijzonder aan de cuvée is de rijping van de chardonnay druif op zowel inox-en eiken vaten. De tweede wijn kreeg de naam Leeuwerck mee, de derde wijn die van het domein met daar als eigenschap de rijping op nieuwe eiken vaten.

Min&Win open in 2023

Samen met zijn schoonzoon Sebastian Braet plantte de Dadizelenaar nu drie jaar terug 4.500 ranken in de grond met chardonnay, pinot noir, pinot Meunier, acolon en auxerrois als rassen. Nu de Open Wijngaardfeesten achter de rug zijn wordt op het domein gestart met de bouw van een degustatieruimte en een wijnkelder van 300m². “We willen de wijn ook kaderen door een belevingsmuseum op het domein in te richten. Dit museum krijgt Min&Win als naam en wordt een verhaal van de mineralen in de grond van het wijndomein en tevens het verhaal van de wijn met de geuren, de kleuren en de smaken. Het is verder ook een zegen om hier te werken. De vergezichten zijn dan ook adembenemend mooi en doen de soms wel zware intensieve arbeid zo vergeten.”

Jan Staelens volgt de wijnbouw in Heuvelland al een tijdje op voet en werd recent aangeduid als penningmeester van Vintage Heuvelland. Hij startte een paar jaar bescheiden met het planten van 150 druivenstokken aan zijn vakantiewoning in Kemmel en vond dan een hoeve in de Naaikorfstraat in Nieuwkerke die in de 18e eeuw de naam van Cense de l’Alouette meekreeg, het werd meteen de naam van zijn wijndomein.

(MD/foto EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier