Generatie op generatie naar het Heideschooltje in De Haan

Hilde Depecker heeft goede herinneringen aan het Heideschooltje en komt er nog altijd graag. (Foto AC)
Redactie KW

Het wijkschooltje op de Heidelaan in Vosseslag vierde zijn 75-jarige bestaan met middeleeuwse kreten, muziek, gezang en spelen.

Ook Hilda Depecker (72) kwam meevieren. Zij liep er ook school. De eerste schooldag van Hilda viel midden de oorlogsperiode in 1943. “Het schooltje werd toen geleid door de nonnekes. Zuster Scholastica, Emerica en Anselma hielden, samen met juffrouw Delanghe, die kleine pagadders in het gareel. De zuster kwamen elke dag, winter en zomer, met de fiets van het klooster in De Haan naar de Vosseslag. ‘s Ochtends heel vroeg om de klassen met de koolstoven te kunnen verwarmen. Toen bestond er nog geen centrale verwarming, hé”, vertelt Hilda. “Ik ben altijd graag naar school geweest, ik had er vriendinnen, ik genoot van de schoolreisjes die we toen deden.”

Met 30 in de klas

Het schoolleven was destijds heel anders georganiseerd dan nu. Er was leerplicht tot 14 jaar. Daarna gingen sommigen werken, anderen studeerden verder. Naast de kleuterklas was er onderwijs tot en met het achtste leerjaar, telkens twee leerjaren in een klaslokaal met een leerkracht.

“Tot en met het vierde studiejaar was het onderwijs gemengd, jongens en meisjes samen. Daarna trokken de jongens naar andere scholen verderop. De meisjes bleven in het Heideschooltje tot het achtste leerjaar. Toen zaten we allemaal samen vanaf het vijfde jaar, vier leerjaren in een klas. De klassen waren toen ook veel groter dan nu, we zaten wel met 30 samen. Dat was niet altijd even simpel. Terwijl de ene groep les kreeg, maakte de andere groep oefeningen”, legt Hilda uit. “We hadden ook veel meer school dan nu, de woensdag een hele dag en de zaterdagvoormiddag erbij. En ja, huiswerk ook… niet zoveel als nu, maar toch.”

(AC-foto AC)

Lees hierover meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier