Gemotoriseerd kermisbusje Odelle blikvanger tijdens Isotopia in Izegem

(foto Francis Riethaeve)
Redactie KW

Wie zag ze als kind niet voorbij vliegen, de autootjes, vliegtuigen, bootjes en cartoonfiguurtjes op de draaimolen van de kermis? Kevin Debeuckelaere in ieder geval wel. Toen hij in februari de kans kreeg om op een tweedehandswebsite een busje van een oude draaimolen te kopen, moest hij niet lang twijfelen. Hij stopte er een motor in met het doel rond te toeren op feestjes en festivals. Dit weekend is hij op Isotopia – Fin de Congé te gast in eigen stad.

“Het gaat om een kermisbusje van het merk L’Autopède, dat vroeger tal van die attracties maakte”, vertelt Kevin. “Het dateert uit 1953 en doet qua uiterlijk denken aan de Volkswagen-busjes die in die periode ook gemaakt werden. Het was nog in zeer goede staat en zo kwam ik op het idee om er een motor in te steken. Ik verzamelde de nodige wisselstukken en een vriend zorgde voor de montage. Ik had gehoord van enkele mensen in Amsterdam die er volwassenen mee vervoeren en zo groeide de gedachte om er hier iets gelijkaardigs mee te doen. Het enige verschil is dat ik tijdens mijn ritjes op evenementen enkel kinderen mee neem. Er is plaats voor zes kindjes per rit.”

Het busje kreeg de naam Odelle, een verwijzing naar Kevins kinderen Odillon en Estelle. “Het is sinds juni af en we zijn er al mee naar de Streetmart in Westende mee geweest”, zegt hij. “De reacties waren positief. De mensen vinden het een ludiek zicht en de kinderen genieten van de ritjes. We hebben ook telkens een eigen bushalte mee, zodat ze weten waar ze moeten opstappen. Meestal zijn we weg voor een ritje van tien minuten. In Izegem ben ik komende zaterdag vanaf 17 uur op pad en ik werk in vier shifts van een half uur. De bushalte zal aan het Tilloplein aan de Meensestraat staan en van daar hoop ik via het Sint-Pietersstraatje het parcours van Isotopia rond de kerk te kunnen afrijden.”

Wie Kevin in zijn busje ziet zitten moet meteen lachen omdat hij met zijn hoofd uit het dakraam steekt. “Een leuk extraatje”, zegt hij. “De bedoeling is dat ik met het busje naar feesten, (straatheater)festivals, bedrijfsevenementen of fotoshoots trek. Er zelf de baan mee op rijden, mag ik niet. Het busje heeft geen nummerplaat en dat heeft ook geen zin, want het kan amper 13 kilometer per uur rijden. Als we verdere afstanden moeten doen, moet ik het dus opladen en zo vervoeren. Nu zaterdag zal dat probleem zich alvast niet stellen, want ik woon in de Papestraat, vlakbij de Sint-Tillokerk. We kijken er alvast naar uit.

(vadu)

Meer info via www.odelle.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier