Gemengd koor Canticorum repeteert voor Will Tura Special

Op woensdagavond zingen de mannen van het Gemengd Koor Canticorum in de St. Adrianuskerk. © LV
Redactie KW

Na zeven maanden inactiviteit kunnen de leden van het Adegems Gemengd Koor Canticorum opnieuw repeteren. Die repetities verlopen wekelijks in drie schuifjes, waarin wordt verder gewerkt van de voorbereiding van de ‘Will Tura Special’. Die show was voorzien voor eind dit jaar, maar er is nog geen nieuwe datum.

De leden van het Adegems Gemengd Koor Canticorum straalden vorige week toen zij voor de eerste keer na ruim zeven maanden opnieuw konden repeteren onder leiding van Jan Wauters. Het Adegems koor is meer dan 40 jaar geleden gestart als kerkkoor en bestond toen enkel uit vrouwen. Het opluisteren van de erediensten was hun enige opdracht. In 2008 nam Jan Wauters dan het dirigeerstokje over van Johan De Kesel. Onder zijn leiding is het koor ook meer buiten de kerkmuren beginnen optreden.

“Ik begon met een enthousiast koor van 25 leden. Wij zijn zoals vroeger de erediensten in de kerk blijven opluisteren, maar wij namen ook wereldse muziek op in ons repertoire en begonnen ook met optreden buiten de kerkmuren. Ons koor kreeg daardoor meer naambekendheid en er sloten meer leden aan. Wij hebben nu 60 leden”, vertelt dirigent Jan Wauters.

Het koor trad op in kerstconcerten en werd ook buiten de gemeente gevraagd. Het meeste succes kende het koor tot op heden met zijn show rond 150 jaar afschaffing van de slavernij. Voor die show was er zo veel belangstelling dat er vijf optredens kwamen. “Omdat er dit jaar geen kerstconcerten op ons programma staan, konden wij ons op een ander project concentreren. Uit de voorstellen die bij mij en het bestuur binnenkwamen, ging de voorkeur van de leden uit naar een avondvullend programma met liedjes van Will Tura. Wij hebben toen de nodige contacten gelegd om een avond rond en met de liedjes van Will Tura te mogen organiseren. Vorig jaar hadden wij een eerste selectie gemaakt van de liedjes die zeker in het programma moeten opgenomen worden.”

Schuifjes

Zowel de voorbereiding van de avond als de repetities voor de Will Tura Special begonnen vorig jaar al. De coronacrisis zorgde ervoor dat alle activiteiten moesten worden stopgezet. Toen begon het lange wachten op het moment dat er opnieuw mocht gerepeteerd worden. “Omdat coronaveilig repeteren met een koor van 60 leden onmogelijk was, hebben wij met het bestuur naar alternatieven gezocht om toch te kunnen repeteren. Wij hebben ons koor voor de repetities in drie groepen gesplitst. Op dinsdagavond om 19 uur begint de repetitie van de sopranen, om 20.15 uur is het de beurt aan de alten en op woensdagavond is het dan aan de mannelijke leden van het koor om te repeteren. Iedereen heeft instructies gekregen over waar ze zich zowel voor, tijdens als na de repetitie moeten aan houden. Zij moeten bij het binnen- en buitenkomen een vaste route volgen en tijdens de volledige duur van de repetitie moet het mondmasker gedragen worden”, besluit Jan Wauters.

Voor enkele leden van het koor komen de repetities nog een beetje te vroeg. De leden die er wel waren op hun eerste repetitie met mondmasker zijn blij dat ze terug samen kunnen komen. De hinder van het mondmasker bij het zingen vinden ze minder erg dan ze hadden verwacht. Dinsdag en woensdagavond werd de voorbereiding voor de Will Tura Special hervat. Over de datum waarop die special er komt, durft bij het koor voorlopig niemand een voorspelling te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier