Gemengd Koor Aalbeke sluit af in stijl

De leden van het zangkoor spraken een laatste keer af. © Els Deleu
Redactie KW

Het Gemengd Koor van Aalbeke is gestopt. De koorleden kwamen nog een laatste keer samen in restaurant St-Georges voor een gezamenlijk etentje. Met een treintje gingen ze dirigent Stefaan Desramault aan zijn huis ophalen waarop er een spontane serenade op straat volgde.

De coronacrisis was de doorslaggevende factor voor het Gemengd Koor Aalbeke om ermee te stoppen. “Wat in de pipeline zat van optredens werd afgelast, en zomaar repeteren zonder uitdagingen is niet zo fijn”, aldus dirigent Stefaan Desramault (68). “Bovendien waren er een aantal mensen die toch zouden afhaken. De groep is al wat ouder geworden. De crisis zorgde bij veel mensen ervoor dat de vrijgekomen tijd anders werd ingevuld.”

Van zanggroep naar koor

Oorspronkelijk was wat resulteerde in het Gemengd Koor Aalbeke geen koor. Het groeide uit een zanggroep die in de jaren zeventig ontstaan was met de geloofsdagen in de kerk. “Mijn vader leidde dat zanggroepje en ik sprong al eens bij wanneer hij niet kon”, aldus Stefaan Desramault.

“Toen hij stopte, vroegen ze mij of ik het voorlopig kon overnemen.” Stefaan is als dirigent begonnen in 1983 en vanaf dan was er sprake van het Gemengd Koor Aalbeke. “Ik wou een koor dat onafhankelijk was van de kerk. Dat betekent niet dat we niet nauw verbonden waren, maar het was niet meer de bedoeling om elke week de mis op te luisteren.” Stefaan speelde basklarinet in de harmonie in Aalbeke. Hij volgde ook nog bijkomende directiecursussen.

Mooie herinneringen

Stefaan gaf zijn ontslag aan het bestuur, dat ook besliste om het voor bekeken te houden. “De culturele sector moest het langst aan verschillende maatregelen voldoen. In september was er nog altijd de verplichting om 9 vierkante meter per persoon te aanhouden en moest er nog met mondmasker gezongen worden. Dat is niet evident en velen zagen dat niet zitten. Digitaal verder doen, zat er ook niet echt in.”

Stefaan zal het koor uiteraard missen. “Het is een stuk van jezelf dat je achterlaat. Als je echter afscheid moet nemen, betekent dat wel dat je altijd die vele mooie herinneringen zult koesteren”, besluit hij. (ED)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.