Gemeenteraadsvoorzitter stapt op uit onvrede over burgemeester in Oostrozebeke

Marc Tieberghien keert de dorpspolitiek de rug toe. (foto CLY)
Redactie KW

Het rommelt serieus binnen de meerderheid in de gemeenteraad die gevormd wordt door de fractie van de burgemeester Oostrozebeke.nu. De onenigheid tussen de voorzitter van de gemeenteraad Marc Tieberghien en de huidige burgemeester Luc Derudder is zo hevig dat de voorzitter heeft beslist om definitief te stoppen met gemeentepolitiek.

Vanaf de volgende gemeenteraad in december zal de voorzitter Marc Tieberghien er niet meer bij zijn. Hij wordt opgevolgd door Anne-Sophie Verschoore die in een vroegere gemeenteraad al eens de functie van voorzitter op zich nam. Door het opstappen van raadslid Tieberghien ontstaat er binnen de gemeenteraad ook een kleine stoelendans en wordt eerste opvolger Cyriel Seys weer gewoon raadslid bij de meerderheid.

Leiderschap

Het spreekt voor zich dat het ontslag van Ginstenaar Marc Tieberghien na 32 dienst in de gemeenteraad inslaat als een bom. Op het eerste gezicht een onbegrijpelijke zet van het raadslid dat sinds de start van de nieuwe legislatuur onder burgemeester Luc Derudder, werd aangesteld tot voorzitter van de gemeenteraad in opvolging van Anne-Sophie Verschoore. In een vorige legislatuur was de Ginstenaar nog schepen van Financiën.

“Eigenlijk is er maar één reden van mijn definitief ontslag en dat heeft alles te maken met het minder goed functioneren van de huidige burgemeester Luc Derudder”, zegt Marc Tieberghien. “In juni zaten we nog met het volledige schepencollege bijeen om de verschillende aspecten van het burgemeesterschap en de daaraan verbonden functies onder de loep te nemen. In september deden we dit overleg nog eens over maar de mankementen in het beleid van de burgemeester die we toen hadden besproken zoals een gebrek aan dossierkennis of het leiden van de gemeenteraad, daar is geen verbetering in gekomen. Er is een basiscompetentie nodig om een gemeente te leiden. Vandaag de dag gaat dit niet meer met alleen maar handjes te schudden. Er zijn te veel dingen die niet kloppen aan zijn manier van het uitoefenen van het burgemeesterschap. Bovendien moet ik veel te veel inpikken en aanvullen tijdens de gemeenteraad en dat is mijn taak niet. Er komt echter geen beterschap in zijn leiderschap, zijn dossierkennis en zijn functioneren als burgemeester. Met dit alles kan ik als gemeenteraadslid niet verder leven.”

Marc Tieberghien blijft volledig achter het programma van de fractie Oostrozebeke.nu staan. “Maar ik kan niet verder leven met het functioneren van de burgemeester. Ik moet echt te veel in de bres springen. Ik heb dan maar gekozen voor het opstappen in plaats van over dit alles ruzie te maken. Vanzelfsprekend ben ik ontgoocheld om op die manier te moeten stoppen maar het gaat hier om principes die niet worden nageleefd. Er is genoeg overleg geweest over het functioneren van de burgemeester maar er is in die twee jaar dat ik voorzitter van de gemeenteraad ben veel te weinig veranderd.”

Slecht toneelstuk

Een logische vraag die hieruit voortspruit is of het huidige schepencollege dan nog wel achter de burgemeester staat. We kregen een genuanceerd antwoord. Zo moesten we vernemen van een schepen – die niet bij naam in de krant genoemd wil worden – dat de trouw aan huidig burgemeester Derudder blijft standhouden, maar er werd toch aan toegevoegd dat de opmerkingen van Marc Tieberghien gedeeltelijk terecht zijn. Er zijn heel wat zaken voor verbetering vatbaar. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik achter een deel van de gemaakte opmerking sta, maar ik had liever gezien dat hij het anders had aangepakt. Wat er nu gebeurt, is een heel spijtige zaak voor onze fractie.”

Ook schepen Jacques Goemaere bevestigde dat hij als schepen de huidige burgemeester blijft steunen maar dat neemt niet weg dat er in het functioneren van de burgemeester toch nog een aantal werkpunten blijft bestaan en een aantal punten zoals dossierkennis moet bijgewerkt worden.

“Uiteraard zijn er werkpunten, ik ben amper twee jaar burgemeester”

“Niettemin wil ik langs deze weg toch mijn respect uitdrukken voor wat raadslid Marc Tieberghien in de voorbije 32 jaar voor de gemeente betekend heeft.”

Ook burgemeester Luc Derudder reageert. “Eerst en vooral wil ik Marc bedanken voor zijn 32 jaar politieke inzet voor de gemeente. Maar als burgemeester vind ik het bijzonder spijtig dat het op zo’n manier moet gebeuren. Ik heb liever een happy end dan een slecht toneelstuk. Mijn mening is dat je best op de bal speelt en niet op de persoon. Kritiek kan ik best verdragen maar men mag niet vergeten dat ik slechts twee jaar bezig ben. Ik besef uiteraard dat er werkpunten zijn die moeten aangepakt worden, maar laat me de nodige tijd om daar aan te werken. In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik dag en nacht paraat sta om te werken voor mijn mooie gemeente. Om die reden ben ik ook voltijds burgemeester geworden. De functies in onze verschillende diensten worden stilaan opgevuld en recent hebben we nog een ICT’er aangeworven. Het gemeentepersoneel levert mooi werk en daar ben ik trots op. We hebben een nooit gezien bedrag aan investeringen van 22 miljoen euro voor ons meerjarenplan vandaar ook de noodzaak van een belastingverhoging. Vergeet ook niet de grote impact van de coronaperiode, maar als burgemeester trek ik mij op aan het positieve. Er gebeuren trouwens heel veel positieve dingen in onze gemeente. Ik wil burgemeester zijn voor iedereen en ben blij dat ik kan rekenen op mijn schepencollege en de voltallige fractie die schitterend werk verrichten. En ‘nu vooruit’ zou mijn grote voorbeeld Jozef Cardijn gezegd hebben want er ligt nog heel veel werk op de plank.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier