Gemeenteraad kaart toestand van braakliggend terrein in Bloemenwijk aan: “Rattenval stond vlak naast speelplein”

Schepen Sophie Delaere wist niet dat er een rattenvangbakje was geplaatst in de Bloemenwijk. © MVW
Redactie KW

Dinsdag 28 september ging de gemeenteraad voor het eerst in lange tijd opnieuw door in de raadszaal in het gemeentehuis. Dierenactivist Luc Declercq mocht de zitting openen met enkele vragen en opmerkingen rond dierenwelzijn in Zulte. CD&V kaartte het onkruid en de ratten op het braakliggend terrein van het bolderskot van de Bloemenwijk aan.

Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis mochten de leden van de gemeenteraad nog eens plaatsnemen in de raadszaal. Dierenactivist Luc Declercq opende de zitting en stelde een publieke vraag.

Meldpunt voor dieren in nood

Hij wou graag een centraal meldpunt voor verloren gelopen of verwaarloosde dieren. “Nu plaats men dat soort berichten op allerlei Facebookgroepen, maar eigenlijk zou er vanuit de gemeente een centraal meldpunt moeten zijn voor dit soort zaken”, vond Luc. Daarnaast stelde hij ook voor om altijd een speciaal bevoegde agent of dierenarts ter plaatse te sturen bij melding van dierenmishandeling en stelde hij een samenwerking voor met de nieuwe uitbaters van dierenasiel Folyfoot voor het opvangen van niet-gechipte dieren. Schepen voor Dierenwelzijn Natasja De Vos reageerde positief op het idee voor een meldpunt, maar zou Lucs andere voorstellen nog bekijken. Luc bracht ook het debacle van drie jaar geleden nog eens in herinnering. Toen stelde hij ook een publieke vraag, maar maakte het in de daaropvolgende discussie iets te bont en werd verzocht de raadszaal te verlaten. “Laten we het verleden begraven, ik heb mijn punt nu iets beleefder proberen te maken dan drie jaar geleden. De jaren van verstand beginnen te komen”, besloot de 65-jarige dierenvriend.

CO²-uitstoot

Vervolgens ging de gemeenteraad over tot de orde van de dag. Zulte treedt toe tot het Europees burgemeestersconvenant. Dit houdt in dat de gemeente 40% minder CO² wil uitstoten tegen 2030. “Bovenop de al bestaande initiatieven zullen we verder inzetten op deelwagens, fietsinfrastructuur en meer bos,” legde schepen voor Milieu De Vos uit. “Hiervoor krijgen we in 2022 al 51.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid. Henky Heyerick (CD&V) verweet het bestuur een gebrek aan ambitie. “De vorige doelstelling was een vermindering van 15% tegen 2020, Zulte haalde toen slechts 5%.” Schepen De Vos drong aan op enig realisme en benadrukte dat de gemiddelde uitstootvermindering in 2020 in Oost-Vlaanderen maar 5,9% bedroeg.

Onkruid

Vervolgens bracht Sally Cosyns de toestand van het braakliggend terrein in de Bloemenwijk aan. “Het onkruid staat er hoger dan mij en er zijn zelfs al ratten gezien”, vertelde raadslid Sally Cosyns. “Het onkruid is gelukkig net vandaag afgereden, maar nu was er open en bloot een rattenval geplaatst. Die staat vlakbij een speelplein en er stonden al kinderen rond, dat is een gevaarlijke situatie.” Schepen van Openbare Werken Sophie Delaere had een verklaring voor de toestand. “Het bolderskot is half juli afgebroken en de aannemer had toen al aan de onze technische dienst laten weten dat hij pas eind september tijd zou hebben om het veldje in te zaaien. Vandaar dat er sindsdien niets meer gedaan is aan het braakliggend terrein. Het toeval wil dat de aannemer net vandaag geweest is om het onkruid te maaien en het veld in te zaaien. Ik wist niets van de ratten, het rattenvangbakje was al geplaatst zonder mijn wetenschap. Maar het was inderdaad een gevaarlijke situatie en ik heb het meegenomen in mijn koffer. Ik vraag de rattenvanger om het terug te plaatsen op een meer beschutte plaats, zodat kinderen zich er niet aan kunnen kwetsen”, besloot schepen Delaere.

Voorzitter van de gemeenteraad Franky De Coster eindigde de zitting met iedereen een plezante Firtel te wensen dit weekend. De deelnemende firtelgroepen mogen extra tevreden zijn, de gemeente besliste ook om hun financiële tegemoetkoming te verhogen van 65 naar 100 euro. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier