Gemeenteplein in Knokke wordt ontmoetingsruimte in het groen

De werken aan het vernieuwde Gemeenteplein moeten in 2023 starten en zullen ongeveer één jaar duren. (foto DM)
Redactie KW

Het gemeentebestuur gaat het Gemeenteplein herwaarderen. Om een strategische visie te ontwikkelen, werd de afgelopen dagen een ‘charette’ in werking gesteld. Dat is een intensieve ontwerpoefening waarbij bewoners, ondernemers en andere betrokkenen samen over een ontwerp brainstormen. Het Gemeenteplein krijgt straks immers een totale make-over. Het pleintje in oud Knokke Dorp, dat nu louter als parkeerplein dienst doet, wordt een ontmoetingsruimte in het groen.

“Met het gemeentebestuur willen we het Gemeenteplein herwaarderen”, vertelt eerste schepen Piet De Groote. “Dit volksplein in het centrum van het Oude Knokke heeft nood aan een totale make-over. Er zit veel potentieel in het Gemeenteplein. We willen met deze oefening tot een evenwicht komen tussen inwoners en handelaars. Daarom vroegen we aan twee studiebureaus, Tractebel en Buren, om al een en ander uit te werken. Met deze charette willen we de medewerking van de bewoners en omwonenden. Zij konden drie avonden lang helpen nadenken over de nieuwe look die hun Gemeenteplein moet krijgen. Wij hebben geluisterd naar die ideeën. De uitgetekende plannen zijn bijzonder positief onthaald. De bewoners willen een plein dat leeft. Waar je heel wat kan organiseren, maar waar het toch rustig is. Al deze elementen krijgen straks een plaats”, legt Piet De Groote uit.

Shop & Go-principe

“Momenteel doet het Gemeenteplein louter dienst als parking. Wij willen niet langer een plein dat vol auto’s staat. De parkeerplaatsen worden van 83 herleid tot 62 en we passen hierbij het shop & go-principe toe. Het is niet onbelangrijk dat in een straal van 500 meter rond het Gemeenteplein er meer dan duizend parkeerplaatsen zullen voorzien worden. De grote parkeerplaatsen komen dicht bij het plein zodat iedereen de handelaars en horecazaken vlot kan bereiken. Het Gemeenteplein moet terug een gezellig dorpspleintje worden in het groen in de ruime zin van de betekenis. Daarbij willen we allerlei activiteiten organiseren. Zo blijven de marktdagen op woensdag en zaterdag, maar het pleintje kan ook gebruikt worden voor allerlei andere evenementen.”

Geen kakofonie van kleuren

“Een prachtige luifel wordt de eyecatcher. Verder krijgt het nieuwe Gemeenteplein veel groen en kleur. Deze twee ingrediënten zorgen ervoor dat de bewoners zich gelukkig voelen”, bevestigt Piet De Groote.

“Voor het nieuwe Gemeenteplein denken we aan een betonbedekking. We gaan spelen met verlichting waarbij we denken aan een permanente sfeerverlichting die in de vier seizoenen kan gebruikt worden”, vertelt bevoegd schepen Philippe Vlietinck.

We willen niet langer een plein dat vol auto’s staat

“De doorgang naar de Albertlaan wordt geschrapt zodat het Gemeenteplein straks ruimer wordt, wat heel wat mogelijkheden biedt. Wij willen ook verhinderen dat het plein een kakofonie van kleuren wordt. Zo krijgen de terrassen van de horecazaken een éénvormige kleur”, klinkt het.

“Bedoeling is om met de vernieuwingswerken in 2023 te starten. Op het Gemeenteplein wachten er de volgende jaren eerst uitgebreide rioleringswerken. Het heeft geen zin om nu snel een nieuw plein te bouwen, om alles daarna opnieuw open te gooien. De renovatie van het vernieuwde Gemeenteplein zal ongeveer één jaar duren. Het budget is nog te voorzien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier