Gemeenten wachten op bijgestuurd afschakelplan voor stroomuitval

© Frank Meurisse
Redactie KW

De definitieve lijst met gemeenten die mogelijk worden afgeschakeld van het elektriciteitsnet bij dreigend stroomtekort van de winter is er nog altijd niet.

De voorlopige lijst van 21 gemeenten die voor afschakeling in aanmerking komen, is de lijst die vorig jaar werd samengesteld. Intussen is die lijst bijgestuurd. Bij een aantal gemeentes gaat het om slechts delen van de gemeente die worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet bij een dreigend stroomtekort.

Tegen woensdag 20 augustus was beloofd dat de provincies en de lokale overheden de aangepaste lijst zouden ontvangen. Maar dat is niet gebeurd. De lijst is nog niet door de bevoegde minister beschikbaar gesteld. Bovendien moet de federale regering ook nog beslissen of het publiek die lijst te zien krijgt.

Wanneer definitieve lijst?

Om welke gemeenten het precies gaat, heeft te maken met de technische mogelijkheden om los te koppelen van het elektriciteitsnet en daarin speelt natuurlijk het netwerk van laagspanningscabines een rol.

De afschakeling zou beperkt blijven tot een aantal uur en de gemeenten worden ruim op tijd verwittigd wanneer zo’n afschakeling wordt gepland.

Voorlopige lijst

Dit zijn de gemeenten die vorig jaar werden vermeld op de lijst voor gemeenten die voor een tijdelijke afschakeling in aanmerking kwamen: Beernem, Deerlijk,Gistel,Heule Hooglede, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Kuurne, Lichtervelde, Meulebeke, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostkamp, Oudenburg, Stene, Tielt, Torhout (gedeeltelijk), Waregem, Zedelgem en Zwevezele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier