Gemeentehuis van Rumbeke wordt nieuw dienstencentrum

Dries Messeyne was directeur dienstencentra. Hij kiest nu voor een nieuwe uitdaging bij De Mantel. © Stefaan Beel
Redactie KW

Dries Messeyne (55) maakt een carrièreswitch, en wat voor één. Dries, die tot nu directeur dienstencentra en assistentiewoningen bij Motena was, wordt vanaf januari directeur-coördinator van De Mantel. In die hoedanigheid zal hij de palliatieve zorgeenheid volledig helpen uitbouwen en aansturen. Maar ondertussen heeft hij nog een dienstencentrum in samenwerking met ARhus op het getouw gezet in Rumbeke.

Op 1 mei 1989 is Dries Messeyne, zoon van een garagist, gestart als centrumleider in Ten Elsberge. “Ik herinner mij nog dat net op dat ogenblik ook directeur Chris Lefevere begon in de Stedelijke Basisschool I. De Weekbode bracht toen onze foto op de eerste pagina met de titel ‘Jonge Leeuwen’. Ik vond dat prachtig. Ik heb die pagina nog. Amai, we zijn 30 jaar verder.”

Schotten wegvallen

“Maar het waren 30 fantastische jaren. Ik heb bij Motena de kans gekregen om mezelf te ontplooien en aan mooie projecten mee te werken. Naast Ten Elsberge, wat ik nog steeds het moederdienstencentrum noem, kwam het dienstencentrum Schiervelde. Ik ben zeer tevreden dat we een vroegere kapel konden omvormen tot een goed draaiend wijkcentrum. Het feit dat we een locatie een andere bestemming konden geven, was toen redelijk uniek. Het dienstencentrum De Zilverberg, dat ondertussen ook al acht jaar bestaat, is eveneens uniek in zijn soort. Het was het eerste dienstencentrum dat volledig geïntegreerd is in een woonzorgcentrum. Op iedere verdieping van het woonzorgcentrum vinden we ruimtes van het dienstencentrum. Nu is dit de trend: zo veel mogelijk woonzorgcentra integreren en betrekken in een buurt- of wijkwerking, maar toen wij dat bijna tien jaar geleden planden, mocht ik vaak naar Brussel trekken om alles te bespreken en om uiteindelijk groen licht te krijgen.”

Vijfde dienstencentrum

“In september 2019 hebben we in de Waterdam ook een dienstencentrumwerking opgestart en dat loopt al uitstekend. En ik kom net van een vergadering met Yves Rosseel van ARhus waarin we de laatste krachtlijnen hebben uitgetekend van een vijfde dienstencentrum.”

“Samen met ARhus zal Motena in het vroegere gemeentehuis van Rumbeke, de bibliotheek en de conciërgewoning een dienstencentrum uitwerken. Dit gemeenschapshuis sluit letterlijk aan op woonzorgcentrum Sint-Henricus en op de assistentiewoningen van Rochus en het dagcentrum. We zullen een tuinmuur afbreken en daardoor zal het mogelijk zijn om van in de Sint-Rochusstraat door te steken tot het nieuwe gemeenschapshuis. Met ARhus hebben we een perfecte partner gevonden om dit gemeenschapshuis uit te bouwen. En opnieuw wordt het geïntegreerd in een woonzorgcentrum.”

“Officieel zullen wij dan geen vijf, maar slechts vier dienstencentra hebben. De Waterdam is (nog) niet echt officieel erkend als dienstencentrum omdat er in Roeselare maar vijf erkende dienstencentra mogen zijn. En de groep, die op de plaats waar nu nog het H. Hartziekenhuis staat een woonzorgcentrum zal bouwen, heeft ook een aanvraag voor een dienstencentrum ingediend.”

Moeilijke beslissing

“Tot nu was ik ook directeur assistentiewoningen en ook dat is een groeiverhaal. Met Zilverschoon bezitten we zelf een dertigtal wooneenheden waarvan we ook de uitbating doen. In Rochus in Rumbeke zijn er nog een twintigtal woningen. Maar binnen een maand opent een project in Moorslede van 18 woningen en eind januari is dat het geval in Izegem met 53 woonunits. Van beide doen wij de uitbating.”

“Er staan dus heel wat boeiende projecten op stapel en toch kies ik voor een carrièrewending. Het was een ontzettend moeilijke beslissing, niet alleen voor de mooie zaken die de komende maanden zullen gebeuren, maar ook omdat ik hier een ongelooflijk team achterlaat. Wij kunnen rekenen op meer dan 300 vrijwilligers en hun reacties doen me toch wel iets. Het zal uiteindelijk een emotioneel afscheid worden.”

Veel goesting

“Maar bij De Mantel wachten me ook mooie uitdagingen en ik heb ongelooflijk veel goesting om er aan te beginnen. Ik ben al 24 jaar bestuurder-secretaris van deze palliatieve organisatie. Het is natuurlijk een andere wereld met diegene die ik 30 jaar heb gekend, maar er zijn ook heel veel raakpunten. Ook bij De Mantel werken er heel veel gedreven vrijwilligers.”

De gevelsteen van het vroegere ‘Moederhuis’ moet voor mij zeker niet verdwijnen

“De komende jaren staan ons heel wat uitdagingen te wachten. Zo wordt de palliatieve eenheid Roeselare-Izegem-Tielt-Torhout uitgebreid met Ieper en Poperinge. Verder willen wij tegen het derde kwartaal van 2022 drie palliatieve onderdelen op één site hebben. In het vroegere Moederhuis aan de Ronde Kom krijgt de palliatieve eenheid onderdak in de linkervleugel en komt er in de rechtervleugel een gloednieuw palliatief dagcentrum. Ook het palliatief netwerk, dat zijn expertise ten dienste stelt van 34 woonzorgcentra, vier ziekenhuizen en de palliatieve eenheid van AZ Delta, komt op die site.”

Netwerker

“Ik droom al vijftien jaar van een palliatief dagcentrum en ik ben ontzettend blij dat ik dit mee vorm kan geven. In mijn carrière heb ik veel kunnen realiseren dankzij goede samenwerkingen met diverse partners. Ik denk maar aan Creo, de stad Roeselare, ARhus, AZ Delta en Motena. Alle successen die we kunnen en konden verwezenlijken, zijn er gekomen dankzij een sterk team en sterke partners.”

“Of de naam ‘Moederhuis’ behouden blijft in de gevel van de palliatieve eenheid aan de Ronde Kom? Ik weet het niet maar van mij moet die gevelsteen zeker niet verdwijnen. Dat gebouw blijft hét symbool van nieuw leven voor duizenden mensen en symboliek heeft voor mij veel waarde. En nu het gebouw een nieuwe functie krijgt als palliatief centrum is de levenscirkel eigenlijk perfect rond.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier