https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gemeentebestuur wil meer aandacht geven aan thema dementie: “Vergeet dementie, onthou mens”

Bram Deloof, schepen van Gezondheid en Geluk. © ADM
Redactie KW

“Dinsdag was Werelddag Dementie, in deze Week van Dementie willen wij samen naar buitenkomen met de boodschap ‘vergeet dementie, onthou mens’, zegt Bram Deloof, schepen van Gezondheid en Geluk. “Want dementie is nog altijd een thema dat meer aandacht verdient.

Dementie maakt mensen heel kwetsbaar, waardoor zij steeds minder deelnemen aan de samenleving en zo op de zijlijn komen te staan.

Iedereen kan bij Sarah Claeys, thuiszorgcoördinator, terecht met vragen over dementie. “Kuurne werkt al jaren aan het doorbreken van het taboe rond dementie. Enkele jaren geleden startten we met een werkgroep ‘dementievriendelijke gemeente’ die jaarlijks een aantal acties uitwerkt om dementie in de kijker te plaatsen. Het doel is om het taboe weg te werken en dementie bespreekbaar maken.”

“Maar ook om mensen te informeren én vooral, om mensen bij mekaar brengen om ervaringen uit te wisselen.”

Kuurne werkt al jaren aan het doorbreken van het taboe rond dementie – Sarah Claeys, thuiszorgcoördinator

“De persoon met dementie moet uiteraard de nodige en extra zorgen krijgen, maar ook de mantelzorger heeft hier nood aan. Het uitwisselen van hoe het er echt aan toe gaat, is belangrijk want alleen lotgenoten weten wat het is om samen te leven met iemand die dementie heeft.”

Alleen al in Vlaanderen wonen er 132.000 mensen met dementie. In 2035 zullen dat er 188 000 zijn, een stijging van maar liefst 42%. Daar komt nog eens bij dat maar liefst drie keer zoveel mensen betrokken zijn. Dit zijn de mantelzorgers, naasten en hulpverleners van de personen met dementie.

Gezelschapsspelen

Als dementievriendelijke gemeente blijft Kuurne niet bij de pakken zitten. “We wilden ook heel graag iets doen rond het thema ‘vrije tijd’ voor personen met dementie en kwamen al vlug bij gezelschapsspelen. Samen een spel spelen met iemand die dementie heeft, is niet eenvoudig en vaak een grote uitdaging. Spelplus ontwikkelde enkele gezelschapsspelen, specifiek voor personen met dementie.”

“Er werden enkele spelen aangekocht die je in onze bib kan uitlenen. In de afdeling voor volwassenen in de bib zijn er ook heel wat boeken en dvd’s rond dit thema te vinden. Je herkent het materiaal aan de sticker Vergeet dementie, onthou mens.” (ADM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.