Gemeentebestuur verzet zich tegen acht nieuwe containers bij asielcentrum

Fedasil houdt zich volgens het schepencollege niet aan de wet. © (Foto PCO)
Redactie KW

Het asielcentrum in Poelkapelle begaat een bouwovertreding door tijdelijke constructies langer dan toegelaten te laten staan. Bovendien wil Fedasil er nog acht extra containers bij plaatsen. Dat meldt het schepencollege van Langemark-Poelkapelle.

Sedert vorig jaar werden bijkomende constructies geplaatst in Fedasil in Poelkapelle voor tijdelijke opvang van 72 extra asielzoekers. Deze periode is begrenst tot maximum 4 maanden per jaar. Deze tijdelijke uitbreiding staat er vandaag nog, waardoor Fedasil een bouwovertreding begaat en zich niet aan de oorspronkelijke afspraken houdt. Het schepencollege van Langemark-Poelkapelle plaatste daarom een bericht op Facebook.

“We hebben als schepencollege sec de feiten willen weergeven in functie van de afspraken die in juli 2019 zijn gemaakt. De wetgeving is voor iedere burger gelijk. Het gevolg is als deze containers worden verwijderd ook 72 mensen naar andere centra moeten verhuisd worden”, zegt burgemeester Lieven Vanbelleghem.

Milieupolitie

Bovendien kreeg het gemeentebestuur de melding dat Fedasil de intentie heeft om eerstdaags nog 8 bijkomende containers op te richten. Fedasil ziet dat niet als uitbreiding, maar als cohortafdeling in geval van coronabesmetting. Voor de toepassing beroept Fedasil zich op de afwijkingsregeling voorzien in het decreet van maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid. Dit in het kader van COVID-19-maatregelen. “Ook daar wringt het schoentje”, zegt Vanbelleghem. “De 6 kamers zouden komen in een afgesloten eenheid. Vlaanderen reageerde op deze afwijkregeling, omdat de maatregelen enkel kunnen slaan op zorgvoorzieningen of ziekenhuizen. Asielcentra zijn dat niet. Ook daar kunnen we ons als college niet achter zetten. Met onze post wilden we duidelijkheid geven over de huidige stand van zaken. Het gaat ook duidelijk niet om een uitbreiding van het aantal bewoners”, meent Lieven Vanbelleghem.

Maandagavond zal in het schepencollege afspraken gemaakt worden rond acties. “We gaan de milieupolitie er op uit sturen om de nodige vaststellingen te doen. Op basis van hun besluiten kunnen we met feiten een brief richten aan Fedasil”, besluit de burgemeester.

(PCO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.