Gemeentebestuur Middelkerke verzet zich tegen opvang vluchtelingen in Kamp Lombardsijde

Redactie KW

Vrijdagmorgen heeft het gemeentebestuur van Middelkerke via officieuze kanalen te horen gekregen dat in het kernkabinet de beslissing is gevallen: een groot aantal vluchtelingen zal een onderkomen vinden in het ‘Militair kamp Lombardsijde’.

Dit kamp is weliswaar gelegen op het grondgebied van Nieuwpoort, maar leunt aan tegen de Middelkerkse deelgemeente Lombardsijde. Van zodra men de hoofdingang binnenkomt of verlaat, bevindt men zich op Lombardsijdse grond. Het schepencollege van Middelkerke kan niet akkoord gaan met deze beslissing uit veiligheidsoverwegingen.

Wij hebben ernstige bedenkingen bij het feit dat oorlogsvluchtelingen, die komen uit oorlogsgebied, opgevangen worden in een militaire omgeving en meer bepaald in de actieve militaire basis van Lombardsijde, waar nog zeer regelmatig schietoefeningen plaatsvinden”, klinkt het in Middelkerke. “Temeer daar volgens onze informatie de beoogde opvang her en der verspreid ligt tussen operationele blokken. We hebben trouwens uit goede bron vernomen dat ook de militaire overheid negatief advies uitbracht.”

Aanzuigeffect

“Wij stellen ons bovendien ook ernstige vragen bij het aanzuigeffect dat dergelijke voorzieningen kunnen uitlokken, gelet op de onmiddellijke nabijheid van de Europese jachthaven van Nieuwpoort. De populaire jachthaven grenst onmiddellijk aan de militaire basis en de IJzermonding en situeert zich bovendien op zeer nabije afstand van Calais. We willen nog opmerken dat op 50 meter van de toegangspoort van het militair kamp een tramverbinding loopt tot aan de Franse grens“, zegt de woordvoerder namens het schepencollege.

(LC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.