Gemeentebestuur Knokke-Heist zendt manschappen naar Trooz om puin en afval te ruimen

Redactie KW

Door de zware regenval op 14 en 15 juli werden de provincies Luik, Luxemburg en Limburg zwaar getroffen door wateroverlast. Straten stonden volledig blank en huizen liepen onder water. De materiële en mentale schade in de onder gelopen dorpen is enorm. Een 9-koppige ploeg van de gemeentelijke dienst Stadsonderhoud van Knokke-Heist trekt een ganse week naar Trooz om er met hun gespecialiseerd rollend materieel te helpen opruimen.

Vanuit de gemeente Trooz is er al geruime tijd een oproep aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten om mee te helpen met het ruimen van puin. De gemeente is 19 km lang en daarvan stond een groot deel over een breedte van 500 meter onder water. 53 % van de woningen zijn er onbewoonbaar verklaard. Van de 8700 inwoners zijn er 4700 getroffen. Op 1 brug na, die nog maximaal 20 ton kan dragen, zijn alle bruggen voor het verkeer afgesloten.

De stadhuisdiensten zijn verhuisd naar een paar werfcontainers boven op de heuvel. De technische dienst van Trooz is zo goed als volledig vernield. Van de 17 voertuigen blijven er nog 3 kleine bestelwagentjes over. De helft van hun personeelsleden zijn getroffen door de ramp en moeten het stellen met een tent.

Een medewerker van de dienst Stadsonderhoud bracht al een bezoek ter plaatse om de omvang van de ramp te kunnen inschatten en te zien welke middelen de dienst Stadsonderhoud daarvoor moet meenemen. De Knokke-Heistse delegatie gaat vooral puin ruimen en de straten vegen. Ook de begraafplaats wordt opgekuist zodat deze er tegen november weer verzorgd bijligt.

De werklui overnachten op kosten van de gemeente in een bezinningslogies in het nabijgelegen klooster van Banneux. Op vrijdagavond 15 oktober wordt het hele hulpkonvooi opnieuw in Knokke-Heist verwacht.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier