Gemeente wil Wielsbekenaren aan het sporten houden

Clint Delaere van de sportdienst toont graag zelf het goede voorbeeld. Vorige week fietste en liep hij 12 uur sport bijeen. © (foto NVR)
Redactie KW

De gemeente Wielsbeke profileert zich al jaren als sportgemeente. Het coronajaar 2020 mag daar geen verandering in brengen. Daarom blijft de sportdienst inzetten op haar doel: de Wielsbekenaren aan het sporten brengen en houden. “Vijf weken na elkaar belonen we de meest sportende Wielsbekenaar”, klinkt het.

In een normaal jaar biedt de gemeentelijke sportdienst heel wat sportmomenten aan. “We organiseren allerlei reeksen, zoals BBB of seniorenzwemmen. Daarnaast is er ook onze minivoetbalcompetitie. Al die momenten vallen weg. Ook sporten in clubverband is niet meer mogelijk. Daarom gaan we op zoek naar manieren om de Wielsbekenaar toch fit te houden, zeker met de feestdagen in het verschiet“, legt Clint Delaere van de sportdienst uit.

Verbinden

Tijdens de eerste lockdown probeerde de sportdienst de Wielsbekenaren al te verbinden op sportief vlak. “Toen richtten we een groep op, op de sportapp Strava. Op die app kan je je sportprestaties, zoals lopen, wandelen, fietsen, zwemmen, kajakken enzovoort, registreren. We konden zo meer dan 70 Wielsbeekse sporters met elkaar in contact laten komen. Over de geregistreerde prestaties uiten mensen hun bewondering voor de mooie inspanning, spreken ze elkaar moed in of vragen ze enkele mooie routes.”

Voor Clint is het belangrijk dat mensen elkaar vinden voor, tijdens en na het sporten. Volgens hem is sporten in groep een stukje aangenamer. “In groep sporten heeft enkele belangrijke voordelen. Je voelt je wat meer verplicht om deel te nemen, je kan elkaar motiveren en je kan een praatje slaan met enkele medesporters. Tijdens een lockdownsituatie vallen die voordelen voor een groot stuk weg. Daarom is het belangrijk dat de mensen in contact kunnen komen op een sociaal medium zoals Strava.”

De nakende winterdagen werken voor de mensen minder motiverend om aan sport te blijven doen. Dat beseft de sportdienst heel goed, dus gaven Clint en zijn collega’s de groep een nieuwe injectie. Wekelijks wordt de Wielsbekenaar die het meest aantal uren aan sport heeft gedaan beloond.

“Vorige week was Philippe Soens, die we kennen van judoclub Yawara, met 14 uur onze eerste laureaat, maar er volgen er minstens nog vier. Wie binnen de Stravagroep het meeste uren sport in een week geregistreerd heeft, krijgt een mooie prijs. Eens je gewonnen hebt, maak je niet nog eens kans op een prijs”, geeft Clint aan. “Elke week is er een andere prijs: van een zwembeurt in het openluchtzwembad over Wielsbekebonnen tot een fles champagne om de feestdagen goed in te zetten.”

Verdubbeling

Met een verdubbeling van het aantal leden in de Stravagroep lijkt het initiatief enorm goed aan te slaan. De Wielsbekegroep op Strava richt zich vooral op fietsen en lopen, maar ook andere sporten zijn toegelaten. Wandelen wordt door Strava evenwel niet geregistreerd. “Maar daar komen we als gemeente nog aan tegemoet. In december zullen we een wedstrijd organiseren voor fervente wandelaars, want ook wandelen is sporten“, besluit Clint. (NV)

Info: op www.wielsbeke.be en Stravagroep Wielsbeke Sport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier