Gemeente wil nieuw risicogebied beschermen met erosiestroken en extra grachten

Waarnemend burgemeester Bart Vanacker: “We willen extra maatregelen om dit nieuw risicogebied beter te beschermen.” © TP
Redactie KW

Bewoners van de Douane- en Koudekotstraat in Heuvelland hadden pas de modder van maandag opgekuist, maar mochten dinsdagnamiddag herbeginnen. Dat die bewoners plots geconfronteerd worden met zoveel wateroverlast, is vrij uitzonderlijk. Het gemeentebestuur wil nu extra maatregelen om het gebied beter te beschermen.

“Ik woon al een halve eeuw in Loker en zag maandag voor het eerst hoe de Douanestraat, op de grens tussen Heuvelland en het Franse Belle, over een afstand van zo’n tweehonderd meter onder water stond”, zegt waarnemend burgemeester Bart Vanacker (Gemeentebelangen). “De woningen kregen vooral maandag water binnen, maar bleven dinsdag gespaard. De bewoners hadden tijdens de tweede overstroming vooral opkuiswerk rond hun woningen.”

Peter Dael van wijndomein Koudekot aan de Koudekotstraat moest twee keer volop aan de bak bij zijn overstroomde wijngaard. “Maar we bleven gelukkig schadevrij”, zegt hij

“Het menselijk en materieel leed bleef overal beperkt”, bevestigt Vanacker. “Maar we willen extra maatregelen om dit nieuw risicogebied beter te beschermen.”

Erosiestroken invoeren

Het gemeentebestuur van Heuvelland nam intussen contact op met het Franse Noorderdepartement en het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. “Samen met Frankrijk en AWV, dat de Douanestraat beheert, moeten afspraken gemaakt worden om de grachten regelmatiger te kuisen.”

“Daarnaast hebben we hogerop extra grachten nodig op de hellingen en moeten we met de Franse en Belgische landbouwers uit de buurt samenzitten om te bekijken welke landbouwgebieden kunnen omgevormd worden tot erosiezones met gras. Landbouwers hebben natuurlijk niet graag dat ze waardevolle grond verliezen, maar het kan niet anders. Ook aan de Heuvellandse Kemmelbeek werden al erosiestroken ingevoerd, waarbij de betrokken landbouwers een kleine vergoeding krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier