Gemeente Wielsbeke begrijpt heibel rond dempen Leie-arm niet, Natuurpunt Niet gerust in beloofde compensatie

Een stuk oude Leie-arm, meer bepaald aan het recyclagepark, wordt gedempt om er een vrachtwagenparking te realiseren. © Foto Frank
Redactie KW

Natuurpunt De Torenvalk maakt zich zorgen over de geplande demping van een stuk oude Leie-arm. Op die plaats zal een bedrijf een vrachtwagenparking inrichten. De gemeente is wettelijk verplicht de natuur die moet wijken te compenseren en onderneemt hiertoe al stappen. Maar de natuurvereniging vreest dat dit onvoldoende zal gebeuren.

De gemeente Wielsbeke zit wat verveeld met de bemerkingen van natuurvereniging Natuurpunt over het dempen van een stuk oude Leie-arm. Het betreft het deel naast het recyclagepark. De waterplas wordt gedempt om er een vrachtwagenparking en -toegang voor een bedrijf in de buurt op te realiseren. Hiertoe verkocht de gemeente het stuk grond waarop zich in de loop der jaren een natuurgebied ontwikkelde.

Tot en met de laatste vis die in de poel zwemt zullen we alles overplaatsen

“Het verlies wordt gecompenseerd. Daar zijn we trouwens wettelijk toe verplicht“, zegt burgemeester van Jan Stevens van Wielsbeke. “Per gekapte boom worden er twee nieuwe geplant en ook de plas die gedempt wordt, zal gecompenseerd worden doordat we een andere plas groter gaan maken. Het betreft een ander stuk oude Leie-arm. Die ligt in natuurgebied, dus dat zal altijd zo blijven. Zelfs tot de laatste vis die in de huidige poel zwemt, zal worden overgeplaatst. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) zette hiervoor het licht op groen.”

Commotie

De bewuste zone was al sinds de jaren tachtig ingekleurd als industriegebied. Volgens burgemeester Stevens ontstond het stukje natuur dat er nu aanwezig is hoofdzakelijk door wildgroei. “Struiken werden bomen. De poel zelf is voor een stuk verzand. Samen met het Agentschap Natuur en Bos bepaalden we een nieuwe locatie. Zelfs bij Natuurpunt vroegen en kregen we advies.” Precies daardoor begrijpt Stevens de commotie niet.

“Wij geloven niet dat de natuur voldoende gecompenseerd zal worden”, verklaart woordvoerster Martine Langen van Natuurpunt De Torenvalk. “Het te planten bos wordt inderdaad dubbel zo groot, maar volwassen bomen van tientallen jaren oud zijn waardevoller voor de dieren die er in wonen dan een jong bos. Moerassen en waterrijke gebieden moeten behouden blijven in hun oorsprong, want compensatie kan nooit tippen aan primaire natuur.”

“Het zal jaren duren voor de fauna en flora van de oorspronkelijke meander zal hersteld zijn in een nieuw stuk waterrijke natuur. Bovendien verdwijnt voor de recreatieve fietser de groene buffer langs het bedrijf.”

Volgens burgemeester Jan Stevens is het niet zo dat de werken morgen al zullen starten. “Alles zit nog in een premature fase. Het gaat nog maar om plannen. Toch staan we klaar om uit te voeren wat ons te doen staat, conform de afspraken met ANB.” (Frank Meurisse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier