Gemeente sluit nieuwe overeenkomst met voedselverdeelcentra Food4all en Surplus

De twee schepenen Eliane Spincemaille en Marc Claeys met (staand) de verantwoordelijken van Food4All en Surplus. © GJZ
Redactie KW

Het gemeentebestuur sloot een nieuwe overeenkomst met de voedselverdeelcentra Food4all en Surplus, beide actief in de gemeente. Naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede op 17 oktober, werd deze overeenkomst voorgesteld.

“Beide organisaties zullen kunnen rekenen op een jaarlijkse financiële bijdrage van 0,20 euro per inwoner, goed voor bijna 5.000 euro. Ook in het gemeentelijk actieplan tegen armoede zijn beide initiatieven opgenomen met een jaarlijkse steun van 1.000 euro”, zegt schepen van Armoedebestrijding Marc Claeys (Samen !).

“Daarnaast krijgen beide organisaties dit jaar een extra ondersteuning van 3.000 euro uit het coronaplan ‘Solidair Zwevegem’. Vanuit de gemeente krijgen Food4all en Surplus ook een subsidie als sociale organisatie”, vult schepen van Samenleving Eliane Spincemaille (CD&V) aan.

Verschillende diensten kunnen inwoners die nood hebben aan voedselhulp doorverwijzen. “Men krijgt een voorlopige doorverwijzingsbrief die één maand geldig is. Met deze brief moet men naar het OCMW waar men verdere hulp zal bieden. Indien alle voorwaarden zijn voldaan, levert de sociale dienst een nieuwe doorverwijzingsbrief die zes maand geldig is. In deze moeilijke coronaperiode zijn de voorwaarden versoepeld”, aldus schepen Marc Claeys.

Beide organisaties kunnen zich bij Food Act 13 bevoorraden. Zij gaan actief op zoek naar 200.000 kilo voedseloverschotten per jaar om deze te herverdelen aan mensen in armoede. Die bereiken ze via 40 à 50 voedselverdeelverenigingen en sociale organisaties in de regio, waaronder dus ook de twee Zwevegemse initiatieven. “Ook hier draagt de gemeente bij in de financiering met een jaarlijkse bijdrage van zo’n 18.500 euro. Dit bedrag is gebaseerd op het aantal inwoners en het aantal geleverde kilo’s voedsel.”

Sponsoring en schenking

Volgens Palmer Vandemeulebroecke, voorzitter van Surplus, is de steun van de gemeente meer dan welkom. Daarnaast werven ze fondsen door sponsoring of door zelf aan de slag te gaan. “Vorige week nog mochten we circa 500 kg ajuinen bij landbouwer Guy Verhelst oprapen. Het ging om kleine exemplaren die blijven liggen na het oogsten. Ik heb ze te drogen gelegd en zal ze dan allemaal in potjes doen. Zo moeten we bij Surplus tot volgende zomer geen ajuinen kopen.”

“Vorige week mochten we 500 kg ajuinen bij een landbouwer oprapen”

Ook een mooi voorbeeld van steun was de actie van Greet Vanhuysse. “Samen met haar moeder en een vriendin, maakte ze mooie mondmaskers. Ze verkochten deze ten bate van Surplus en zo mochten wij 1.050 euro ontvangen.” (GVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier