Gemeente Oostnieuwkerke toont ontwerp nieuw ontmoetingscentrum

De plannen voor het nieuwe oc werden voorgesteld. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
De plannen voor het nieuwe oc werden voorgesteld. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Het gemeentebestuur en het architectenbureau B-ILD Architects BV stelden de plannen voor zaal Zonneheem voor. De zaal waar tal van plaatselijke verenigingen hun onderdak vinden wordt afgebroken en maakt plaats voor een gloednieuw project. Het nieuwe ontmoetingscentrum zal in 2024 klaar zijn.

Het nieuwe ontmoetingscentrum moet als hefboom dienen voor de verdere ontwikkeling van het verenigingsleven in Oostnieuwkerke. Het huidige, verouderde Zonneheem, wordt afgebroken. “Het nieuwe gebouw moet een plaats worden waar verenigingen en mensen van alle leeftijden zich welkom voelen. Het gebouw is ontworpen met toegankelijkheid voor elke gebruiker”, aldus architecte Kelly Hendriks. Het nieuwe Zonneheem komt aan het Brigidapark, op de plaats van het huidige gebouw.

“Het ontwerp beoogt de maximale verweving tussen het park en het gebouw zodat elke zaal in relatie staat met de omliggende buitenruimte. Het jeugdhuis, de grote en kleine zaal en de foyer worden op een logische manier opgetrokken rond de groene buitenruimte. “De kleine en grote zaal zullen los van elkaar kunnen gebruikt worden”, bevestigt de burgemeester. “De publieke binnenruimtes zijn gericht op het park. Het toekomstige gebouw zal stimuleren tot nieuwe ontmoetingen en activiteiten.” Het toekomstige gebouw wil een goede buur zijn. Gemeente en architectenbureau zetten ook in op vlak van duurzaamheid.

Duurzaamheid

“We gaan daarbij verder dan bijna-energieneutraal”, aldus de architecte. “Met enkele bijkomende duurzame ingrepen streven we naar algemene duurzaamheid en een aangename en gezonde omgeving.”

Zo wordt er gefocust op doorgedreven isolatie, luchtdichtheid en een energiezuinig ventilatiesysteem. Voor de verwarming is gekozen voor een geothermische warmtepomp die haar warmte op een milieuvriendelijke manier uit de grond haalt. Op het dak van de grote zaal worden zonnepanelen voorzien, de rest van het gebouw krijgt platte daken. “Dat geeft de mogelijkheid om groendaken aan te leggen, wat de biodiversiteit bevordert en een positieve bijdrage levert aan de waterhuishouding en akoestiek.”

Het gemeentebestuur wil in 2022 starten met de nieuwbouw. “De bouw van het ontmoetingscentrum en het nieuwe jeugdhuis zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. In 2024 opent het gebouw voor de eerste maal de deuren voor het publiek”, aldus burgemeester Vanderjeugd. De totale kostprijs voor het project is geraamd op 2.690.000 euro. Ondertussen maakt het gemeentebestuur ook werk van een parking in de Spanjestraat.

“We willen de gebruikers van Zonneheem vooral aanmoedigen om te voet of met de fiets naar de zaal te komen. Wie toch met de auto komt kan straks ook gebruik maken van de nieuwe parking in de Spanjestraat.” Die parking zal een 60-tal plaatsen tellen. Langs de voorkant van het nieuwe Zonneheem zullen er ook nog steeds enkele parkeerplaatsen zijn. De gemeente stelt later dit jaar nog de plannen met het centrum van Oostnieuwkerke voor. Daarbij wordt vooral uitgekeken naar wat de bedoeling is met de sportsite die vlakbij Zonneheem ligt.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier