Gemeente Kuurne, brandweer en BIN slaan handen in elkaar voor grote rookmeldersactie

Preventieadviseur en ambtenaar noodplanning Andy Deprez, Fanny Decock van brandweerpost Kuurne, BIN-voorzitter Pedro Colasse, Wim Vandekerkhove (brandweerpost Kuurne) en burgemeester Francis Benoit bij de start van de rookmelderscampagne. © BRU
Redactie KW

Vanaf begin december tot eind februari krijgen alle Kuurnenaars de kans om tegen een prikje een rookmelder aan te kopen. “Uit cijfers van onze brandweerzone blijkt dat meer dan de helft van onze inwoners nog geen rookmelders heeft hangen in zijn of haar woning”, verduidelijkt burgemeester Francis Benoit (CD&V) de actie.

Vlak voor de gemeenteraad van november gaf de Kuurnse brandweerpost samen met het gemeentebestuur en het Buurtinformatienetwerk (BIN) het startschot voor een grootschalige rookmeldersactie. Vanaf begin december krijgt elke Kuurnenaar de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief een kwalitatieve optische rookmelder aan te kopen. Het initiatief ondersteunt de Stichting Brandwonden en biedt exemplaren aan die met een dubbelzijdige klever aan het plafond kunnen worden bevestigd. Het sensibiliseringsproject loopt tot eind februari.

Probleem bij ouderen

“Jaarlijkse sterven in ons land meer dan vijfitg mensen door woningbranden”, legt burgemeester Francis Benoit (CD&V) uit. “Maar wie een rookmelder plaatst in zijn of haar woning verhoogt de overlevingskansen met maar liefst 70 procent. Om de brandveiligheid van de huizen in Kuurne te verbeteren, werkten we dan ook een aantal preventieve maatregelen uit. De belangrijkste is het installeren van een degelijke rookmelder.”

“Wie een rookmelder hangt, verhoogt de kans op overleven met 70 procent” – burgemeester Francis Benoit

“Uit een bevraging van de brandweerzone Fluvia blijkt dat 54 procent van de inwoners er geen heeft hangen. Bij 80-plussers loopt het aantal woningen zonder rookmelder zelfs op tot drie op de vier. Dat zijn verontrustende cijfers waar wij als gemeente, BIN en brandweerpost iets aan willen doen”, klinkt het verder.

De rookmelders worden te koop aangeboden in het gemeentehuis, het Sociaal Huis, de gemeentelijke bibliotheek en in het dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard. Een exemplaar kost 16 euro, de opbrengst gaat integraal naar de Stichting Brandwonden. “Als je de registratiekaart invult en terugstuurt naar dat goede doel, krijg je tien jaar garantie op elke aangekochte melder”, aldus de burgemeester nog.

Screening

Wie zijn of haar woning wil laten screenen op brandveiligheid, kan gratis een beroep doen op een onafhankelijk expert van Fluvia. Op de website van de hulpverleningszone vind je verder ook tips rond een brandveilige woning. Sinds enkele jaren is het installeren van rookmelders overigens verplicht in huurwoningen, studentenkoten, nieuwbouwwoningen en bij renovaties, vanaf 2020 verplicht de overheid er eentje in elke Vlaamse woning. (BRU)

Info: Op woensdagavond 31 januari tussen 19 en 20 uur organiseert de brandweerzone Fluvia een infosessie rond rookmelders in de raadszaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier