Gemeente keurt subsidie herbruikbare luiers en incontinentiemateriaal goed

Valentien Goethals, Carol Cartigny en Emilie Vandenbussche met haar dochtertje. © Geert Stubbe
Redactie KW

De gemeente Oostkamp heeft in haar beleidsplan 2020-2025 opgenomen om zich in te zetten voor afvalpreventie. Incontinentiemateriaal en wegwerpluiers vormen een groot aandeel in de huisvuilzak. Per kind gaat het voor de volledige luierperiode om ongeveer 1,1 ton restafval. Daarom wil de gemeente zijn inwoners, die willen overstappen op herbruikbaar incontinentiemateriaal en herbruikbare luiers, voortaan een financieel steuntje in de rug geven.

Wie katoen kiest voor voor luiers of incontinentiemateriaal voorkomt veel moeilijk te verwerken restafval. Daarom moedigt de gemeente Oostkamp inwoners, die investeren in herbruikbare luiers of herbruikbaar incontinentiemateriaal, aan met een aankooppremie. Ook het huren van herbruikbare luiers komt in aanmerking voor een premie.

Het was Groen die op de gemeenteraad van februari de vraag tot subsidie indiende. Carol Cartigny, fractieleider van Groen, werkte een subsidiereglement uit dat nu door de gemeenteraad werd bekrachtigd. Belangrijk is dat dit reglement nu bekend wordt gemaakt bij dokters, Kind & Gezin, zelfstandige verpleegkundigen, kraam- en familiehulp en kinderopvanginitiatieven. Ook het lokaal overleg kinderopvang (LOKO) kan hier een grote rol spelen om het gebruik te stimuleren. “Ondanks het feit dat het gebruik van herbruikbare luiers of incontinentiemateriaal winst oplevert voor de gezondheid, het milieu en het financiële plaatje van een gezin, is de initiële kost bij de aankoop van een startpakket een extra drempel om mensen te overtuigen van de voordelen ervan. Daarom is het aangewezen om de inwoners, door middel van deze financiële stimulans, aan te zetten tot het gebruik van dergelijk materiaal”, aldus Carol.

De premie voor herbruikbaar incontinentiemateriaal is beperkt tot 50 procent van de originele aankoop- of huurfacturen met een maximum van 150 euro. Deze kan een keer per vijf jaar aangevraagd worden. Deze premie is niet combineerbaar met de 20 gratis kleine restafvalzakken die het bestuur voorziet voor mensen die thuis worden verzorgd en die om medische redenen extra restafvalzakken nodig hebben zoals stomapatiënten, dialysepatiënten of incontinente personen. Hiervoor is jaarlijks een doktersattest nodig. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier