Gemeente Ingelmunster werkt aan oplossing voor kunstmatige chicanebocht in Brigandsbrug

De chicanebocht in de Brigandsbrug. Wellicht wordt deze bocht binnen enkele maanden aangepast. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond vroeg raadslid Filip Blanckaert (CD&V-oppositie) aan het gemeentebestuur naar een stand van zaken over eventuele aanpassingen aan de kunstmatige chicanebocht van de Brigandsbrug, richting Stationsplein. Het raadslid wilde weten wie er daar in feite in de fout ging, of er al gesprekken werden gevoerd voor een eventuele oplossing en ook wie er zou opdraaien voor de extra kosten.

Burgemeester Kurt Windels (partij De Brug) zei dat ze zich ook al vaak die vraag stelden: hoe is het mogelijk ? “De Brigandsbrug die werd uitgevoerd is een brug waarover er al vaak werd gesproken. De plannen bestonden al jaren. Alle diensten zagen die ook na, zowel de interne als de externe diensten, inclusief de NMBS en De Lijn. Er werden weinig of geen opmerkingen genoteerd over de toestand en/of de haalbaarheid om daar met bepaalde voertuigen te kunnen passeren. Tot we dan uiteindelijk de opening van de nieuwe Brigandsbrug hadden. De Lijn stelde vast dat het moeilijk is om die bocht te halen. Vandaar dat we vanuit de gemeente direct aan de alarmbel trokken vooraleer er ongevallen zouden gebeuren. En dus zochten we naar een oplossing.”

Snelle oplossing

“Eén week na de opening zaten we al aan tafel met alle betrokken partijen om dit probleem te bespreken: de Vlaamse Waterweg, De Lijn, NMBS, de architecten. We willen immers een oplossing op korte termijn. Geen oplossing binnen tien jaar, maar liever binnen tien maanden. Het architectenbureau maakte al de eerste schetsen. Intussen heeft de NMBS verklaard om mee te werken aan een oplossing. Waarom is de NMBS zo belangrijk? Omdat de NMBS wellicht de gronden zal moeten leveren om die ‘chicane’ te kunnen aanpassen. Daarbij denken we aan de braakliggende grond rechtover de zaak Wizzy’s of waar vroeger de frituur stond. Normaal zou die aarde later parking worden, maar de oplossing zal moeten gezocht worden op dat terrein.

De NMBS is bereid om mee te gaan in dat verhaal, maar grondoverdracht voor de NMBS is niet zo eenvoudig om te regelen. Gelijktijdig is het architectenbureau al zaken aan het uitwerken die werkbaar moeten zijn. We willen naar een veilige oplossing gaan. Wie gaat dat betalen? Ja, daar is nog discussie over. Iedereen zal de bal naar elkaar schuiven. Ik denk dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat we wellicht gedeeld ‘de pot gaan uitlekken’.”

Snel duidelijkheid

Raadslid Blanckaert vroeg zich af of de gemeente daar beter zou over communiceren met de burgers, omdat die toch met veel vragen zitten. “Als de gemeente daarin niets verkeerd deed, dan is het toch beter om te communiceren met je burgers?”, zegt het raadslid. Burgemeester Windels beloofde om dat te doen, maar pas wanneer de plannen effectief worden. “We kregen vandaag nog van de architecten door dat ze correcte voorstellen bijna klaar hebben. Van zodra er daar meer duidelijkheid over is, trekken we met dat plan naar de burger.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier